میزبانی تئاتر باستانی پس از 1600 سال
عملیات حفاری و مرمت در شهر باستانی لائودیکیا که در سال 2003 آغاز و در لیست موقت میراث جهانی یونسکو قرار دارد، توسط تیم «دکتر جلال شیمشک» رئیس بخش باستان شناسی دانشکده هنر «دانشگاه پاموک کاله» همچنان در حال ادامه است. در این شهر باستانی یکی از 7 کلیسایی که در کتاب مقدس، نام آنها ذکر شده، قرار دارد؛ از این رو، این شهر برای مسیحیان بسیار مقدس بوده و از 5500 سال پیش از میلاد تا قرن هفتم پس از میلاد، زندگی در آن همچنان در جریان بوده است.
بزرگترین استادیوم آناتولی
دکتر جلال شیمشک با تاکید بر اهیمت شهر باستانی لائودیکیا به عنوان یکی از مهمترین کلانشهرها و شهرهای باستانی آناتولی غربی، اظهار داشت: "لائودیکیا دارای: 2 تئاتر، بزرگترین استادیوم آناتولی، 4 حمام بسیار بزرگ و 5 آگورا، می باشد که علاوه بر همه این ها، این مکان شهری است که معابد متعددی نیز در آن وجود دارد. لائودیکیا از سال 400 پس از میلاد تبدیل به یک مرکز مهم دینی برای مسیحیان شده و دارای هفتمین کلیسا از 7 کلیسای نخست آناتولی می باشد؛ پس از اتمام پروژه، به ویژه در مورد کلیسای لائودیکیا، شاهد افزایش قابل توجهی در گردشگری منطقه دنیزلی و کشور خواهیم بود."
انجام %90 مرمت سازی با مواد اصلی
دکتر جلال شیمشِک با اشاره به اتمام مراحل بازسازی این تئاتر و نیز سهم قابل توجه آن در افزایش قابل توجه میزان گردشگر و رونق گردشگری منطقه، اذعان داشت: "فکر می کنم پس از پایان این پروژه، جایزه بسیار مهم «Europa Nostra» را دریافت کنیم، زیرا تقریبا %90 اقدامات بازسازی در این تئاتر با مواد اصلی و تقریبا بدون غفلت از کوچکترین جزئیات آن، انجام شده است. مطالعات باستان شناسی درخصوص این تئاتر که بر اساس داده های علمی ادامه دارد، در مرحله دوم اقدام به بازسازی صحنه انجام می گیرد که خود پروژه ای جداگانه محسوب می شود؛ اما این واقعیت که هنوز بخش صحنه ساخته نشده، مانع از استفاده تئاتر برای فعالیت های اجتماعی نبوده و امیدوارم با انجام این، اطلاعات مهمتر و بیشتری بدست آوریم."
سایر نکات جالب در خصوص لائودیکیا
این شهر که امروزه در استان دنیزلی واقع شده، پس از شهر باستانی اِفِس (Efes)، دومین شهر بزرگ باستانی در آناتولی به شمار می رود، در دوره روم باستان، بسیار مشهور و پر رونق بوده است. قرار داشتن لائودیکیا در منطقه ای با خاک حاصل خیز، مجاورت با رودخانه مندرس (Menderes)، و نیز نقطه تلاقی مسیرهای آناتولی غربی به مرکزی، از عوامل تاثیرگذار در رشد و شکوفایی آن بوده است؛ همچنین، به دلیل تولیدات مرغوب نساجی مانند پارچه و لباس، تجار زیادی در زمینه پارچه در لائودیکیا فعالیت می کردند.
از دیگر نشانه های بالا بودن سطح رفاه در این شهر، وجود دو آمفی تئاتر در آن می باشد که در طی بازسازی ها، امروزه یکی از آنها مجددا قابل بهره برداری برای اجرای کنسرت های مختلف می باشد. از دیگر آثار بجامانده در لائودیکیا، می توان به: استادیوم، سالن ژیمناستیک، چندین حمام و کلیسا اشاره داشت.
تهیه و تنظیم: فرنار ممقانی
منبع: www.trthaber.com