شهر بورسا در ترکیه
به روز رسانی در20 August 2024
3 دقیقه
«بورسا (Bursa)» چهارمین شهر بزرگ ترکیه و از اصلی ترین مقاصد گردشگری این کشور، توانسته با جاذبه های متعدد طبیعی، تاریخی و شهری خود، جایگاه ویژه ای در صنعت گردشگری ترکیه برای خود بدست آورد. این شهر که دارای قدمتی چند صد ساله می باشد، به عنوان زادگاه امپراتوری عثمانی نیز شناخته می گردد.
بورسا با نام سابق یونانی «بروسا (Brusa)» یا «پروسا (Prusa)» که در شمال غرب ترکیه، در امتداد دامنه شمالی «اولو داغ (Ulu Dağ)» واقع شده، از جمله مناطقی است که حدودا تا پیش از امپراتوری عثمانی، متعلق به یونان بوده است. این شهر که به دلیل برخورداری از طبیعت زیبا، به «Yeşil Bursa» یعنی بورسای سرسبز شهرت دارد، امروزه به عنوان یک شهر صنعتی پیشگام و مهم خودروسازی ترکیه نیز، شناخته می شود.
همین عوامل موجب شده در کنار بهره مندی از مزایای همجواری با کوه اولوداغ، دریای مرمره و منابع طبیعی فراوان، با راه اندازی دانشگاه های معتبر، کارخانجات مهم و بسیاری موارد دیگر، بتوان از مهم ترین مناطق ترکیه در حوزه های مختلف گردد.
شواهد تاریخی حاکی از آن است بورسا قرن 3 پیش از میلاد، توسط یکی از پادشاهان «بیتینی (Bithynian)» تاسیس و در دوران امپراتوری بیزانس و حکمرانی «ژوستینیانوس اول (Justinian I)» در حدود 527 تا 565 پس از میلاد، یکی از پررونق ترین مراکز بوده است. طی سالیان بعد و در حدود قرن 11، بورسا به یکی از اصلی ترین صحنه های نبرد بین ترکان سلجوقی و مسیحیان طی جنگ های صلیبی بدل شده و متناوب تحت تصرف هر یک از آنها می گردید.
همین عوامل موجب شدند بورسا با رکود مواجه شده و به مرور زمان و با روی کار آمدن و قدرت گرفتن امپراتوری عثمانی، مجددا توانست گسترش یافته و رونق سابق خود را بدست آورد. از دیگر نکات مهم در تاریخ بورسا، قدمت صنعت ابریشم در این شهر می باشد که موجب شد در قرن 15 به عنوانی یکی از اصلی ترین مراکز تجارت ابریشم و در قرن 17 مشهورترین تولیدکننده منسوجات ابریشمی در آسیا و اروپا گردد.
شهر بورسا در شمال غربی ترکیه در استانی به همین نام، در منطقه جنوبی مرمره قرار داشته که چهارمین شهر بزرگ این کشور نیز، به شمار می آید؛ این شهر، دارای آب و هوایی عمدتا معتدل قاره ای بوده که دلیل آن نیز، دسترسی به دریای مرمره از ناحیه شمالی شهر می باشد. بورسا از شمال با شهر «یالوا (Yalova)»، از شمال شرقی با «کوجالی (Kocaeli)» و «ساکاریا (Sakarya)»، از شرق با «بیلجیک (Bilecik)»، از جنوب با «کوتاهیا (Kütahya)» و از غرب با «بالیک اسیر (Balıkesir)»، همسایه می باشد.
یکی از اولین ویژگی هایی که در بورسا به چشم اکثر بازدیدکنندگان می آید، باغ ها، جویبارهای کوهستانی فراوان، خانه های رنگارنگ، خیابان های پیچ در پیچ و تعدد فواره ها، می باشد. این ویژگی ها که اکثر از تاثیرات معماری عثمانی است، زیبایی های بورسا را چندین برابر کرده و محبوبیت آن را افزایش داده است؛ این ویژگی ها در کنار برخی آثار و تاثیرات بجامانده از دوره های بیزانس و قبل تر، همگی از امتیازات معماری و جاذبه های شهری در بورسا می باشند.
شاید بتوان این کوه را یکی از اصلی ترین نمادهای طبیعی بورسا دانست که با 2543 متر، در دوران یونان باستان آن را به عنوان کوه «المپوس (منزلگاه خدایان)» می شناختند. کوه اولوداغ در فاصله 36 کیلومتری از مرکز شهر، یکی از جاذبه های طبیعی و مهم بورسا بوده و واسطه پارک ملی سرسبز و زیبا، از پربازدیدترین مناطق در این شهر می باشد؛ چراکه می توان به تفریحاتی چون: کمپینگ، طبیعت گردی و کوهنوردی پرداخت و به دلیل برفی که در نواحی مرتفع کوه وجود دارد، یکی از اصلی ترین پیست های اسکی در ترکیه را داراست.
به جرات می توان پیست اسکی اولوداغ را، محبوب ترین پیست اسکی زمستانی ترکیه دانست که هر ساله علاقه مندان زیادی برای لذت بردن از ورزش مفرح اسکی، به ارتفاعات این کوه می آیند. پیست اسکی اولوداغ در ارتفاعی بین 1767 تا 2322 متر بالاتر از سطح دریا، دارای یک شیب 28 کیلومتری برای مبتدیان تا افراد حرفه ای می باشد. وجود امکاناتی چون: تله کابین جهت جابجایی بازدیدکنندگان، اقامتگاه ها، چندین رستوران و کافه و مراکز کرایه تجهیزات اسکی، تسهیلات فراوانی را در اختیار علاقه مندان قرار می دهند.
این تله کابین که با 8.2 کیلومتر، طولانی ترین تله کابین جهان می باشد، در ارتفاع 1810 متری از سطح دریا، حدفاصل بین پیست اسکی در دامنه های کوه اولوداغ (Ulu Dağ)، و پارک ملی بورسا را در 22 دقیقه طی می کند. شما با سوار شدن به این تله کابین، می توانید از تماشای مناظر زیبای پیرامون، جنگل سرسبز و نمای کلی شهر، لذت ببرید. آدرس: Teferrüç Istasyonu 88.
همانگونه که پیش تر نیز اشاره شد، بورسا از گذشته های بسیار دوری، یکی از مهم ترین مراکز تجارت ابریشم بوده و همین امر موجب گردید بازار بزرگ و باشکوهی در آن ساخته شود. این بازار که تا به امروز نیز همچنان به فعالیت خود ادامه می دهد، می توان اقلام مختلف و متنوعی را در آن خریداری نمود. ساختار زیبای بازار، جنب و جوش حاکم در آن، تو در تو بودن آن، کاروانسراهای قدیمی، انبارهای کالاها، کافه و رستوران های متعدد و ...، از دیگر جاذبه های بازار تاریخی بورسا می باشد. آدرس: Uzun Çarşı Caddesi.
روستای جومالی کیزیک در 14 کیلومتری شرق بورسا، یکی از زیبا ترین جاذبه هایی است که حتما باید از آن دیدن کرد. یکی از اصلی ترین ویژگی هایی که این روستا را در فهرست جاذبه های گردشگری بورسا قرار می دهد، کوچه های سنگ فرش شده آن و نیز خانه های قدیمی می باشد. این خانه ها به سبک معماری رایج عثمانی با: سنگ کاری، دیوارهای خشتی و تزئینات و تیرهای چوبی، در اوایل دوره امپراتوری عثمانی ساخته و جزو میراث جهانی یونسکو می باشند. امروزه، برخی خانه های روستای جومالی به کافه و رستوران تبدیل شده و در کنار صنایع دستی زیبای مردم روستا، توجه بازدیدکنندگان فراوانی را به خود جلب کرده اند. آدرس: Cumalıkızık Caddesi.
جالب است بدانید، بورسا پیش از قسطنتطنیه (استانبول)، اولین پایتخت امپراتوری عثمانی بوده و به همین دلیل، مجموعه مقبره های برخی از سلاطین و خانواده های اولیه این امپراتوری، در این شهر واقع می باشند. این مقبرها که جزو میراث هنری دوره عثمانی به شمار می آیند، نمونه های استثنایی از آثار هنری و تزئینات مختص به آن دوران هستند. ویژگی هایی چون: کاشی کاری های رنگارنگ، خوشنویسی های در هم تنیده، پنجره های چوبی، گنبدهای چند ضلعی و ...، از نکات برجسته در این مقبره های می باشند. شاخص ترین این مقبره ها، 12 قبر متعلق به دو فرزند محمد فاتح (Mehmed the Conqueror)، یعنی «سلطان مورات دوم (Sultan Murat II)»، و «جم سلطان (Cem Sultan)»، و خانواده های آنها می باشند. آدرس: Murat Caddesi.
این مسجد واقع در میان بازار تاریخی و مرکزی شهر، در سال 1399 یعنی اوایل امپراتوری عثمانی و به سک معماری رایج آن دوران و آمیزه ای از معماری سلجوقی که بیشتر تحت تاثیر معماری ایرانی بوده، ساخته شده است. از ویژگی های قابل توجه مسجد جامع بورسا، 20 گنبد پر زرق و برق و معماری منحصر به فرد است که ساخت آن به دستور «سلطان بیازیت اول (Sultan Beyazit I)»، صورت گرفته است. گفته می شود، وی در ابتدا تصمیم به ساخت 20 مسجد داشته که بعدا آن را به یک مسجد با 20 گنبد، تغییر داد که حاکی از جاه طلبی وی می باشد. آدرس: Atatürk Caddesi.
هرچند قونیه شناخته شده ترین مکان در رابطه با رقص سماع و فعالیت دراویش در ترکیه می باشد، اما بورسا نیز به نوبه خود، یکی از شاخص ترین مکان ها بویژه جهت تماشای رقص سماع است. بورسا با داشتن یک مرکز فرهنگی فعال «مولوی (Mevlevi)»، آنچه این مراسم را در در مقایسه با قونیه متمایز می کند، اجرای رقص سماع به شکل نمایشی می باشد که نزد گردشگران نیز، بسیار محبوب است. این مراسم 30 دقیقه ای، هر روز عصر در تابستان از ساعت 21:30 و در زمستان از ساعت 20 در مرکز گردهمایی دراویش موسوم به «تکیه (Tekke)، یا (Karabaş-i Veli Kültür Merkezi)»، برگزار و مردان می توانند آن را در طبقه همکف و زنان از بالکن طبقه بالا، تماشا کنند. آدرس: Karabaş-i Veli Kültür Merkezi، Çardak Sokak.
«مسجد سبز (Yeşil Cami)» به سبک معماری عثمانی، در سال 1422 و به دستور پنجمین سلطان این امپراتوری یعنی «سلطان محمد اول (Sultan Mehmed I)» ساخته و بعدها با افزوده شدن آرامگاهی برای وی موسوم به مقبره سبز (Yeşil Türbe)، در نزدیکی مسجد، به یکی از جاذبه های تاریخی و معماری بورسا بدل گردید. این بنا با کاشی کاری های سبز رنگ و زیبا در نمای درونی و بیرونی، مورد توجه گردشگران بسیاری است. آدرس: Yeşil Caddesi.
روستای کوچک گولیازی در 40 کیلومتری غرب بورسا و نزدیک به «دریاچه اولوبات (Ulubat)»، یکی از نقاط گردشگری این منطقه، بویژه برای کسای است که به دنبال محیطی آرام و به دور از شلوغی های شهر هستند. این روستا که در یک شبه جزیره قرار دارد، امکان قایقرانی، شنا، کمپینگ، عکاسی و بازدید از ویرانه های تعددی متعلق به دوران روم باستان را، در اختیار بازدیدکنندگان خود قرار می دهد.
این بنا از قدیمی ترین آثار بجامانده از گذشته های بسیار دور، در منطقه مرکزی بورسا قرار دارد. ارگ بورسا با دیوارهایی که به خوبی تا به امروزه پابرجا مانده اند، درست در بالای آن پارکی با چشم انداز عالی به: مسجد جامع، منطقه بازار و دامنه های اولوداغ، وجود دارد.
بی شک یکی از به یادماندنی کارها در ترکیه، تجربه حمام ترکی است، اما آنچه این امر را در بورسا منحصر به فرد می کند، حمام هایی است که آب و گرمای آنها از چشمه های آب گرم تامین می گردد. این حمام ها در 5 کیومتری شمال غرب بورسا، فرصت مناسبی جهت رفع خستگی و بازدید از بنای است که دارای معماری زیبا و خیره کننده می باشد.
این شهر در نزدیکی دریاچه ای به همین نام و 77 کیلومتری شمال شرق بورسا، در دوره بیزانس با نام «نیقیه (Nicaea)» شناخته و مکانی جهت اولین گردهمایی های اسقف های نخستین مسیحیت جهت مشورت و تشکیل پایه های این دین، بوده است. شهر کوچک ایزنیک که توانسته هنوز بقایای گذشته پرشکوه خود را تا به امروز حفظ نماید، معماری رومی-بیزانسی بناهای آن، بسیار قابل توجه می باشند.
· منطقه جملیک (Gemlik Region): ناحیه ای است در ساحل دریای مرمره و قدیمی ترین شهری است که در اطراف بورسا بنا شده است.
· منطقه ازنیک (İznik Region): یکی از مهمترین استان های بورسا، در ساحل شرقی دریاچه ایزنیک قرار دارد.
· منطقه مودانیا (Mudanya Region): این منطقه گردشگری مهمی است که در ساحل دریای مرمره واقع شده است.
· منطقه کمال پاشا (Kemalpaşa Region): یکی از مناطق زیبایی است که به دلیل وجود چشمه های آب گرم معروف در این منطقه مورد توجه گردشگران قرار می گیرد.
1. Zafer Plaza Alisveris ve Yasam Merkezi
2. PodyumPark Yaşam ve Eğlence Merkezi
3. OzdilekPark Bursa Nilufer
4. Sur Yapi Marka AVM
5. Inegol Mall
6. Meridyen Shopping Center
7. Arena Alisveris Merkezi
8. Nilpark AVM & Ofis
9. Sahinefendi
10. Voila Estetik Güzellik Salonu Bursa
بهره مندی از طبیعت زیبا و منابع طبیعی متعدد، از جمله عواملی است که موجب شده غذاهای این منطقه از ترکیه، همیشه با مواد اولیه تازه تهیه گردند؛ از این رو، هرچند تمامی غذاهای بورسا دارای عطر و طعم دلپذیری هستند، اما «کباب اسکندر (Iskender Kebab)» از خانواده دونر کباب ها (Döner Kebab)، تهیه شده از گوشت تازه بره یا مرغ، آغشته به سس گوجه فرنگی داغ بر روی تکه های نان «پیتا (Pita)» که درونشان کره ذوب شده و ماست مالیده شده، می باشد.
در حات کلی، فاصله بین بورسا تا استانبول در حدود 152.5 کیلومتر بوده و روش های رایج برای تردد بین این دو شهر و مدت زمان لازم، بدین شرح می باشند: با اتوبوس در حدود 3 ساعت و با تاکسی یا خودروی شخصی، حدود یک ساعت و نیم. لازم به ذکر است، اگر شما دلتان می خواهد علاوه بر صرفه جویی در هزینه هایتان، به راحتی نیز به اقصی نقاط شهرهای ترکیه یا این کشور رفت و آمد کرده و از جاذبه های متعدد گردشگری آن دیدن کنید، اجاره خودرو می باشد.
از این رو، وقتی شما اقدام به اجاره خودرو در بورسا می کنید، می توانید با هزینه کمتر که فقط مربوط به سوخت می گردد و نیز با کمک گرفتن از اپلیکیشن های مسیریابی، در طول روز به چندین مکان مختلف درشهر مانند مراکز خرید یا جاذبه های گردشگری بروید؛ چراکه هزینه کرایه تاکسی بسیار بالا بوده و عدم ناآشنایی گردشگران با ایستگاه ها و مسیرهای اتوبوس و مترو، باعث می شود آنها در سرگردان شده و دیر به مقصد خود برسند.