انواع بیمه خودرو و نحوه دریافت آن در ترکیه
ترکیه کشوری است که از زمان اقدام برای پیوستن به اتحادیه اروپا، اصلاحات و تغییرات بسیاری را در زمینه های مختلف بویژه قوانین راهنمایی و رانندگی خود اعمال نموده است که همین امر موجب اعتبار گواهینامه این کشور در بیش از 50 کشور دیگر شده است. بر همین اساس، کلیه خودروهای موجود در این کشور نه تنها ملزم به داشتن بیمه نامه می باشند، بلکه باید هنگام خرید و فروش نیز به ثبت رسمی برسند. از نمونه قوانین مرتبط با ضروت داشتن بیمه نامه برای خودروها در ترکیه، می توان به الزام آن حتی در هنگام بلااستفاده بودن خودرو اشاره داشت، مانند خودروهای از رده خارج یا در پارکینگ های خصوصی (خودروهای کلکسیونی).
توجه داشته باشید، امکان بیمه خودرویی که خارج از ترکیه به ثبت رسیده باشد، وجود نداشته و می بایست آن را در کشور خودتان بیمه نمایید. این قبیل شرکت ها با ارائه یک گواهی معتبر دال بر بیمه بودن خودروی شما، امکان تردد در ترکیه را خواهد داد. به بیان دیگر، چنین گواهی یا مدرکی همانند «کارت سبز» دارای اعتبار بین المللی در 45 کشور می باشد. به خاطر بسپارید، اخذ بیمه نامه برای خودروهایی که در ترکیه به ثبت رسیده اند، فقط از شرکت های بیمه ترکیه ای امکان پذیر است.
جریمه عدم در اختیار داشتن بیمه
با توجه بدآنچه گفته شد، حداقل بیمه مورد نیاز خودرو در ترکیه، بیمه شخص ثالث است؛ هرچند بیمه های متنوعی در زمینه های مختلف برای خودروها وجود دارد، چراکه بیمه شخص ثالث صرفا موارد مربوط به صدمات وارده به سرنشینان خودروی مقابل را شامل شده (درصورتی که شما مقصر باشید)، و سرنشینان خودروی شما مشمول آن نمی شود. طبق مصوبه دولت ترکیه در سال 2019، جریمه نداشتن بیمه خودرو در حدود 95 TL (£ 21/€ 24/US$ 27)، بوده و پس از توقیف، خودروی شما تا زمان دریافت بیمه نامه معتبر به پارکینگ انتقال می یابد. هرچند، نداشتن بیمه در صورت بروز هرگونه حادثه و هزینه های بالای متعاقب آن، خود بزرگترین جریمه خواهد بود.
انواع بیمه خودرو در ترکیه
- بیمه اجباری (Zorunlu Trafik Sigortası): که مفاد آن کاملا مطابق الزامات تعیین شده در قانون بوده و مشمول سایر موارد نمی گردد.
- بیمه محدود (Dar Kasko): این بیمه علاوه بر کلیه موارد قانونی لازم، کامل ترین بیمه استاندارد برای خودروها در ترکیه می باشد که نه تنها آسیب دیدگی اشخص ثالث (از جمله مسافر شما)، را پوشش می دهد، بلکه خسارت های وارد توسط شما را نیز در کنار مواردی چون: گم شدن یا سرقت خودرو و آتش سوزی (به هر علتی)، را شامل می گردد.
- بیمه واسط (Genişletilmiş Kasko): این بیمه زمانی به درد می خورد که قصد خروج از کشور را داشته و به شما امکان افزودن یک یا دو بند دیگر به بیمه نامه می دهد.
- بیمه کامل (Tam Kasko): علاوه بر پوشش کلیه موارد فوق، دربرگیرنده مواردی مانند: حوادث غیرمترقبه، حملات تروریستی و آسیب وارد شده توسط حیوانات است.
- بیمه کمک های بین جاده ای (Yol Asistanı): از طریق این بیمه می توانید کلیه خسارت های وارده در جاده مانند: شکستن شیشه و سایر هزینه های قانونی را، تحت پوشش بیمه درآورید.
- بیمه تکمیلی راننده و سرنشینان (Ekstra Sürücü Teminatı): همانطور که از نام این بیمه پیداست، مواردی را شامل می شود که راننده و سرنشینان آن دچار آسیب دیدگی جدی از حادثه شده و دیگر امکان کسب درآمد خود را از دست داده باشند؛ معمولا این بیمه زمانی قابل استفاده است که خودرو شما بطور کامل بیمه نشده باشد.
مدت اعتبار بیمه خودرو و افراد تحت پوشش آن
معمولا اعتبار بیمه نامه ها یک ساله هستند اما بیمه های کوتاه مدت دیگری نیز وجود دارند (بین سه یا شش ماه)، که هزینه های آن بدلیل کم بودن مدتشان بالا می باشد. همچنین، در رابطه با افراد تحت پوشش بیمه ها، قانونا فقط فردی که بیمه نامه به نام وی صادر شده مجاز به رانندگی با خودروی مربوطه می باشد؛ سایر اعضای خانواده مانند: همسر، فرزندانتان (که با شما زندگی می کنند)، و نیز هر راننده دیگری که از وی اسم برده شده، درصورت ارائه درخواست به شرکت بیمه و تکمیل فرم مربوطه، می تواند اجازه رانندگی با خودروی شما را داشته باشند. لذا، فقط افراد نام برده شده و دارای گواهینامه معتبر رانندگی، مجاز به استفاده از خودرو بوده که شامل آن دسته از اتباع خارجی که گواهینامه معتبر خارجی دارند نیز، می گردد.
نحوه درخواست بیمه نامه خودرو
برای این منظور، تنها لازم است به یک شرکت معتبر بیمه مراجعه کرده و پس از ارائه درخواست و درصورتی که بعد حداکثر 15 روز درخواست شما تایید گردید، با پرداخت هزینه های لازم می توانید صاحب بیمه نامه شوید؛ در حال حاضر، بیمه نامه به صورت اینترنتی تنظیم و و پذیرفته می شوند. خوشبختانه تمام شرکت های بیمه علاوه بر داشتن وب سایت و فرم هایی به زبان انگلیسی، برخی از آنها سایر زبان ها را نیز جهت جلب رضایت مشتریانشان، تحت پوشش قرار می دهند. از این رو، بیمه نامه ها علاوه بر زبان ترکیه ای، ترجمه انگلیسی و معتبر آنها نیز ارائه می شود.
هزینه بیمه خودرو در ترکیه
ترکیه یکی از کشورهایی است که پایین ترین نرخ بیمه را در اروپا داردکه می تواند بسته به مواردی مانند:. نوع بیمه انتخابی، ویژگی های خود خودرو (عملکرد، هزینه تعمیر و کاربرد)، سن راننده (حق بیمه رانندگان زیر 25 یا بالای 70 سال، یا بیشتر بوده یا شامل بیمه نمی شوند)، سابقه رانندگی و تصادفات راننده، موقعیت محل زندگی صاحب خودرو (زندگی و تردد در مکان های امن شهری یا پرخطر)، در اختیار داشتن پارکینگ، تغییر کرده و افزایش یابند.
فسخ قرارداد بیمه خودرو توسط خود شرکت
بر اساس قانون، اگر شرکت بیمه متوجه شود شما اطلاعاتی غیر واقع را اعلام کرده باشید، می تواند قرار داد بیمه را بصورت یک طرفه فسخ نماید. همچنین، رانندگی های پرخطر یا ناشیانه، استفاده تجاری از خودرو، لغو مجوزهای رانندگی راننده، به فروش رفتن خودرو یا زمانی که صاحب بیمه نامه قادر به پرداخت حق بیمه نباشد، جزو مواردی هستند که به شرکت بیمه امکان فسخ قرارداد را می دهد.
فسخ قرارداد بیمه خودرو توسط بیمه شونده
بصورت متقابل، قانون به بیمه شونده این امکان را می دهد تا تحت شرایطی، بیمه نامه خود را فسخ نماید؛ این موارد عبارتند از: هنگام فروش خودرو، عدم توجه شرکت بیمه به نکاتی چون اصلاح نحوه رانندگی و مواردی مشابه آن، مواقعی که فرد به مدت شش ماه خارج از کشور بوده و شرکت باتوجه به بلااستفاده بودن خودرو در این مدت حاضر به کاهش هزینه های بیمه نیست و همچنین درصورت عدم تمایل شما به تمدید بیمه نامه.
مزایای عدم نیاز به استفاده از حق بیمه
در ترکیه، ساختار نظام بیمه کشور برپایه مفهوم «امتیاز ناشی از عدم مطالبه (Hasarsızlık Indirimi)»، استوار بوده که در صورت عدم استفاده از 60% سقف تعیین شده برای بیمه، سالانه به میزان 5% از حق بیمه پرداختی توسط بیمه شونده، کاهش می یابد. بر این اساس، برخی شرکت های بیمه با دریافت نرخ بالاتری از حق بیمه نسبت به سایر شرکت ها، امکان حفظ و دریافت امتیازهای بیشتری از عدم مطالبه حق بیمه، ارائه می کنند. از این رو، اگر به عنوان یک تبعه خارجی برای زندگی به ترکیه نقل مکان می کنید، می توانید با دریافت سوابق «امتیاز عدم مطالبه» خود از شرکت بیمه تان در کشور خود، آن را در اختیار شرکت بیمه جدیدتان در ترکیه قرار دهید.
نحوه درخواست غرامت و حق بیمه هنگامی که شما مقصر حادثه هستید
شما باید موضوع را ظرف هفته از تاریخ حادثه به شرکت بیمه اطلاع داده و درخواست غرامت کنید. درصورت عدم میسر بودن این اقدام، شرکت بیمه می تواند از پرداخت هرگونه هزینه طفره رود؛ هرچند این موضوع شامل پرداخت غرامت به شخص ثالث و سرنشینان شما نمی شود، . اما اگر به هر دلیلی غیر از دلایل موجه (مانند: بستری شدن در بیمارستان یا آسیب دیدن خودرو وقتی در تعطیلات بوده اید)، نتوانید طی یک هفته موضوع را به شرکت بیمه اطلاع دهید، این قانون شامل شما نخواهد شد.
از این رو، پس از آنکه موضوع حادثه را طی مدت تعیین شده به شرکت بیمه اطلاع دادید، حتما باید کلیه مدارک و شواهد موجود و همچنین نسخه ای از گزارش و شرح حادثه که توسط پلیس تهیه شده را نیز، به شرکت بیمه بدهید. درصورت عدم حضور پلیس، خودتان گزارشی را تنظیم و به امضای شاهدان در صحنه برسانید که مشخصاتشان مانند نام و شمار تلفن، در آن درج شده باشد؛ این گزارش معتبر بوده و بعدا قابل ارائه به پلیس نیز می باشد. ممکن است شرکت بیمه به هر دلیلی درخواست سایر مدارک یا حتی ارسال یک کارشناس برای جهت بررسی از: حادثه، مدارک و صدمات وارده به خودرو یا افراد، ارسال نمایند. پس از طی همه این مراحل، شرکت بیمه ظرف 40 روز از تاریخ اعلام حادثه، غرامت لازم را محاسبه و پرداخت خواهد نمود.
نحوه درخواست غرامت و حق بیمه در شرایطی که شما مقصر نباشید
درصورتی که شما در بروز حادثه مقصر نباشید، می توانید به دو صورت درخواست غرامت کنید:
- ارائه درخواست غرامت، مستقیما از شرکت بیمهِ راننده خاطی: در این شرایط، خود فرد خاطی نیز باید به شرکت بیمه طرف قرارداد خود ارائه درخواست غرامت دهد که مراحل آن پیش از این شرح داده شده است.
- ارائه درخواست غرامت از شرکت بیمه خود: درصورت موافق بودن شرکت بیمه فرد خاطی به مقصر بودن وی، معمولا ظرف 30 روز از تاریخ حادثه اقدام به پرداخت غرامت خواهد کرد. درصورت عدم کسب نتیجه لازم، می توانید به وکیل خود یا کمیسیون حقوقی بیمه مراجعه و از شرکت بیمه موردنظر شکایت کنید.
نحوه اقامه قانونی دعوی علیه شرکت بیمه در ترکیه
در چنین شرایطی، می توانید موضوع را در کمسیون حقوقی بیمه یا دادگاه های ترکیه مطرح و اگر موضوع بیمه شما مربوط به آسیب شخصی نبوده یا پنج سال از وقوع آن نگذشته باشد، می توانید ظرف دو سال از تاریخ موردنظر، از شرکت بیمه شکایت کنید.
تهیه و ترجمه:تایماز گلزار