غار زئوس در کوش آداسی، جاذبه ای دیدنی در ترکیه
به روز رسانی در11 September 2024
2 دقیقه
غار زئوس در کوش اداسی که نام آن بی ارتباط با زئوس، خدای خدایان یونان باستان و ساکن کوه المپوس نیست، یکی از جاذبه های گردشگری محبوب در ترکیه می باشد؛ بنا بر تحقیقات و حفاری های باستان شناسی، قدمت این غار بسیار طولانی تخمین زده شده و کاربری آن را نیز، به عنوان پرستشگاه تشخیص داده اند.
غار زئوس در نزدیکی شهر ساحلی «گوزل چاملی (Güzelçamlı)» در غرب ترکیه و حاشیه «شبه جزیره دیلیک-پارک ملی دلتا بویوک مندرس (Dilek Peninsula-Büyük Menderes Delta National Park)» در کوش آداسی می باشد. این غار که ورودی آن با درختان زیتون و گل های وحشی تقریبا مسدود شده، همچنان یکی از جاذبه های گردشگری قابل توجه و مورد توجه گردشگران می باشد.
جالب است بدانید، غار زئوس به نام های غار «سیکرو (Psychro)» و «دیکتئون (Dikteon)» نیز شناخته شده که دارای ویژگی ها و ساختار منحصر به خود می باشد؛ گفتنی است، به این غار در زبان ترکیه ای «زئوس ماغاراسی (Zeus Mağarası)» گفته می شود.
یکی از روش های دسترسی به غار زئوس، سوار شدن به اتوبوس هایی است که از کوش آداسی به این منطقه حرکت می کنند؛ از این رو، علاقمندان باید در ایستگاه «Pitstop» در پارک ملی دلتا بویوک مندرس، سوار آنها شوند و پس از آن نیز مسیری را با پای پیاده و احتیاط، به سمت این غار بیایند.
وقتی به غار زئوس می آیید، می توانید در عین حال به بازدید از: «منطقه باستانی پانیونیون (Ancient Area of Panionion)» در 887 متری، «پارک انیشتین یری (Einstein Yeri Park)» در 992 متری و «بازار ادویه جات گوزل چاملی (Gozal Chameli Spice Market)» در 1.1 کیلومتری از این مکان، بروید.
نکته: اگر به کوش آداسی آمده اید و علاقه مند به بازدید از یکی از مهمترین جاذبه های تاریخی جهان هستید، رفتن به شهر باستانی افسوس ایده بسیار عالی است.
علاقه مندان به بازدید از غار زئوس، می توانند در کوش آداسی سوار اتوبوس یا خودروی خود شده و پس از طی مسیر حدودا 26 کیلومتری، این غار برسند؛ گفتنی است، اگر شما با اتوبوس قصد آمدن به این جاذبه گردشگری را داشته باشید، حدودا 1 تا 1 ساعت و 20 دقیقه در مسیر باشید. این اتوبوس ها، صبح ها در ساعات 9:02 و 10:18 دقیقه و بعد از ظهر ها در ساعات 16:09 و 16:59 از بلوار «جاندان تارهان (Candan Tarhan)» به سمت غار زئوس حرکت می کنند.
اما، اگر شما اقدام به اجاره خودرو در کوش آداسی کنید، نه تنها می توانید حدود 36 دقیقه به این مقصد برسید، بلکه می توایند در هر ساعتی از روز به آنجا آمده و دیگر محدود به زمان حرکت اتوبوس ها نباشید. همچنین، با توجه به اینکه در کوش آداسی و اطراف آن جاذبه های زیادی برای بازدید وجود دارند، شما از طریق اجاره خودرو، هزینه کمتری نیز برای ترددتان به مکان های مختلف، خواهید پرداخت.
نکته: در صورتی که به هر دلیل قصد اجاره خودرو و رانندگی ندارید، می توانید از گزینه «اجاره خودرو با راننده (ترانسفر)» نیز، استفاده کنید.
خوشبختانه، به دلیل آنکه چندین جاذبه گردشگری قابل توجه در اطراف غار زئوس وجود دارند، به همین دلیل شما به راحتی می توانید در فاصله 605 متری از این مکان، اقدام به رزرو هتل مانند «هتل آرت بیچ (Hotel Art Beach)» کنید؛ همچنین، در صورتی که همراه با اعضای خانواده یا دوستانتان برای تعطیلاتی نسبتا طولانی به کوش آداسی سفر کرده اید، اجاره خانه مبله در کوش آداسی که دارای امکاناتی همانند هتل های لوکس با حریم خصوصی بیشتر هستند، تصمیم درستی است.
بنا بر اساطیر یونان باستان، زئوس به دور از دسترس انسان ها، بر فراز کوه «اولَپ/ المپوس (Olymp/ Olympus)» که در لغت به معنای «بینی» می باشد، زندگی می کرده است؛ جالب است بدانید، این کوه در نیمه شمالی یونان و نزدیکی دریای اژه و مرز شهرهای یونانی آن دوران یعنی «تسالی و مقدونیه (Thessaly and Macedonia)» واقع شده و ارتفاعی بالغ بر حدود 3000 متر از سطح دریا دارد. کوه المپ، مرتفع ترین نقطه در یونان به شمار آمده و به «کوه المپوس زئوس» نیز شهرت دارد.
از این رو، مردمی که قصد پرستش زئوس را داشتند، در اقصی نقاط شهرهای تحت حکومت یونان باستان، اقدام به احداث معابد متعددی تحت عنوان «معبد زئوس (Temple of Zeus)» کردند؛ به همین دلیل، امروزه نه تنها می تواند نمونه ها و بقایای چنین معابدی را در سراسر یونان مشاهده کرد، بلکه در کشورهایی مانند ترکیه نیز که پیش تر نواحی غربی آن جزو یونان بوده اند، همچنان نمونه های قابل توجهی وجود دارند.
نکته مهم: علاوه بر معابد زئوس، غارهایی نیز در اقصی نقاط قلمرو پیشین یونان باستان وجود دارند که بنا بر افسانه، زئوس به این غارها برای مخفی شدن، دیدار با افراد مختلف، آب تنی و ...، می آمده است؛ این غارها که به «غار زئوس (Cave of Zeus)» نیز شهرت دارند، از نمونه های جالب آن در «کوش آداسی (Kuşadası)» ترکیه، جزو جاذبه های محبوب گردشگری می باشد.
ساختار و ویژگی های غار زئوس
یکی از ویژگی های قابل توجه غار زئوس در کوش آداسی، حوضچه آبی است که از جاری شدن رودهای سرچشمه گرفته از کوه های اطراف، تشکیل شده و نهایتا به دریای اژه در ضلع غربی غار می ریزند. آب این حوضچه، علاوه بر ترکیبی از نمک های چسبیده به دیواره های کوهستان و این غار، شامل آب های شور و معدنی ای است که در گودالی به عمق 10 تا 15 متر، جمع می شوند. حوضچه غار زئوس، بین 10 تا 13 متر بوده و اطراف آن ستون هایی از املاح موجود، تشکیل شده است.
گفتنی است، از تفریحاتی که برخی گردشگران هنگام بازدید از این غار به آن می پردازند، شنا کردن درون حوضچه آب می باشد؛ این در حالی است که برخی از گردشگران ر این باورند، آب های غار زئوس برای سلامتی و زیبایی پوست بسیار مفید بوده و موجب شاداب تر و زیبایی آنها می شود. همچنین، در ورودی غار یک درخت بزرگ زیتون وجود دارد که به باور برخی، بسته تکه پارچه ای به آن، باعث برآورده شدن آرزوهایشان می شود.
خدای زئوس (Zeus)، به عنوان خدای خدایان یونان باستان که ساکن «کوه المپوس (Olympus Mount)» می باشد، دارای قدرت آذرخش بوده و بر آسمان ها و زمین، حکم می رانده است. بنا بر داستان های اساطیری یونان، زئوس آخرین فرزند «کرنوس (Cronus)» و «رئا (Rhea/Rheia)» از نسل غول های «تایتان (Taitan)» بود؛ در این روایایت، آمده است چون کرونوس در پیشگویی ها شنیده بود یکی از فرزندانش او را خواهد کشت، به همین دلیل آنها را بعد تولدشان، زنده زنده می بلعید.
اما رئا پس از به دنیا آمدن زئوس، سنگی را در قنداق می پیچد و به کرونوس می دهد تا آن را نیز به بلعد؛ بدین ترتیب، زئوس زنده مانده و به دور از چشم پدر خود، در غاری پرورش می یابد و پس از بالغ شده، پدر خود را کشته و خواهران و برادرانش را نیز از شکم او آزاد می کند. پس از این ماجرا، زئوس با فریب، قدرت و فرمانروایی را بین خود و دو برادر دیگر تقسیم می کند که بر اساس آن، فرمانروایی آسمان ها و زمین به زئوس، فرمانروایی آب ها و دریاها به «پوسایدون/ پوزیدون/ پوزئیدون (Poseidon)» و فرمانروایی دنیای زیر زمین و مردگان، به «هادس/ هِیدیس (Hades)» می رسد.
دوره زئوس و حکمرانی وی، مملو از فراز و نشیب های متعدد بوده و دائم خدایان و تایتان های مختلف، سعی در کشتن وی یا تصرف قلمرو زئوس بر فراز کوه المپوس داشتند؛ اما هر بار و با کمک برخی دیگر از خدایان یا راهکاری که در پیش می گرفت، موفق به شکست دادن دشمنان خود می شد. زئوس، همسران متعددی داشت که برخی از معروف ترین فرزندان وی نیز عبارتند از: آتنا/آتنه (Athena)، هراکلس/ هرکول (Heracles)، پرسئوس/ پرسیوس (Perseus)، آفرودیت/ آفرودیته (Aphrodite)، هرمس (Hermes)، هلن (Helen)، و ...
بر اساس تحقیقات باستان شناسی صورت گرفته، این غار یک مکان مقدس است که به دلیل جایگاه غیرمعمول خود، همانند مخفیگاهی برای زئوس بوده است؛ بر این اساس، افسانه ها حاکی از آن است هرگاه زئوس برادرش پوسایدون را خشمگین می کرده، به این غار پناه می برد تا از طوفان های مرگبار وی در امان باشد؛ البته، در برخی روایات نیز آماده است که زئوس برای شنا کردن با یک دختر روستایی به نام «هِرا (Hera)»، به این غار می آمد تا از چشم همسر خود و سایر خدایان اولمپوس به دور باشد.
1. غار کارائین در آنتالیا (Karain Cave in Antalya)
2. غار آلتین بِشیک در آنتالیا (Altınbeşik Cave in Antalya)
3. غار گیلیندیره در مرسین (Gilindire Cave in Mersin)
4. غار کاکلیک در دنیزلی (Kaklık Cave in Denizli)
5. غار تیناز تپه در قونیه (Tınaztepe Cave in Konya)
6. غار کاراجا در گوموش خانه (Karaca Cave in Gümüşhane)
7. غار داملاتاش در داملاتاش (Damlataş Cave in Damlataş)
8. غار دوبنیسا در کیرکلاراِلی (Dupnisa Cave in Kirklareli)
9. غار ایلگارینی در کاستامونو (Ilgarini Cave in Kastamonu)
10. غار بالّیجا در توکات (Ballıca Cave in Tokat)
توجه داشته باشید، در صورتی که در تورهای گردشگری ثبت نام کنید که معمولا بازدید از چندین جاذبه را در برنامه خود دارند، می توانند لذت و آسایش شما در سفر را بیشتر کنند؛ از سوی دیگر، اگر اقدام به ثبت نام در تورهای کشتی کروز کرده اید و نیز علاقه مند به بازدید از غار زئوس در کوش آداسی هستید، باید از برنامه این کشتی ها اطلاعات لازم را کسب کنید.