به روز رسانی در23 February 2025

3 دقیقه

عوارض خروج از کشور در سال 1404 + نحوه پرداخت

همانگونه که می دانید، بنا بر قوانین جمهوری اسلامی ایران، هر مسافری که قصد خروج از کشور را دارد، ملزم به پرداخت مبلغی به عنوان «عوارض خروج از کشور» می باشد. این مبلغ که هر ساله از سوی دولت تعیین و اعلام می گردد، متاثر از عواملی نظیر: دلیل و نوع سفر، دفعه خروج از کشور و ...، بوده که مسافران می بایست پیش از خروج از کشور، آن را پرداخت کرده و رسید مربوطه را ارائه کنند.

عوارض خروج از کشور چیست؟

عوارض خروج از کشور (Departure Tax)، به مبلغی گفته می شود که مسافران ایرانی، هنگام سفر به خارج از کشور، باید آن را به دولت پرداخت کنند. این عوارض به منظور تامین بخشی از هزینه های عمومی کشور و توسعه زیرساخت های مرتبط با گردشگری و مسافرت های بین المللی تعیین می شود.

میزان این عوارض بسته به نوع سفر (هوایی، زمینی یا دریایی)، و تعداد دفعات خروج در سال متغیر بوده و هر ساله مبلغ این عوارض توسط وزارت اقتصاد و مطابق با «قانون بودجه کشور» به تصویب می رسد. پرداخت این عوارض برای تمامی مسافران (حتی کودکان زیر دو سال)، ضروری است، اما استثنائاتی نیز در این مورد وجود دارد، به عنوان مثال، برای سفرهای زیارتی به مقصد عراق و عربستان، تخفیف ها و معافیت هایی اعمال می شود.

مبلغ عوارض خروج از کشور برای سال 1404

مبلغ عوارض خروج ازکشور برای سال 1404 که در بودجه مصوبه مجلس تعیین شده است، نسبت به سال پیش حدود 30 درصد افزایش داشته است. این مبالغ برای گروه های مسافرین مختلف، به صورت مجزا در نظر گرفته شده  و مبلغ آنها بدین شرح می باشد:

 

نوع سفر

مرز عبوری

عوارض برای بار اول (ريال)

عوارض برای بار دوم (ريال)

عوارض برای سایر دفعات (ريال)

عادی

کلیه مرزها

5.200.000

7.800.000

10.400.000

زائر حج تمتع

کلیه مرزها

1.720.000

2.580.000

3.440.000

زائر حج عمره

کلیه مرزها

1.720.000

2.580.000

3.440.000

زائر عتبات عالیات

هوایی

450.000

450.000

450.000

زمینی

150.000

150.000

150.000

مسافر مرزنشین

هوایی

750.000

6.000.000

8.000.000

زمینی

250.000

6.000.000

8.000.000

اعضای تیم های ملی

کلیه مرزها

2.640.000

2.640.000

2.640.000

روش ها و نحوه پرداخت عوارض خروج از کشور 1404

پرداخت عوارض خروج از کشور یکی از مراحل ضروری پیش از سفرهای خارجی است که به دو روش حضوری و آنلاین امکان پذیر می باشد. در روش حضوری، مسافران با مراجعه به دستگاه های خودپرداز موجود در فرودگاه، می توانند هزینه عوارض خروج از کشور را پرداخت کنند؛ با این وجود، به دلیل محدودیت زمانی و احتمال شلوغ بودن در فرودگاه، پرداخت عوارض به صورت آنلاین توصیه می شود. در ادامه، روش های پرداخت عوارض خروج از کشور به تفکیک آورده شده است:

عوارض خروج از کشور + نحوه پرداخت

1.        پرداخت عوارض خروج از کشور از طریق شعب بانک ملی:

در حالت کلی، پرداخت عوارض خروج از کشور آنلاین بانک ملی یکی از مهمترین روش های پرداخت عوارض می باشد. بدین صورت که شما می توانید با مراجعه به هر یک از شعب بانک ملی در سراسر کشور، عوارض خروج خود را پرداخت و رسید مربوطه را دریافت کنید تا درصورت لزوم، آن را به افسر مربوطه در فرودگاه نشان دهید.

همچنین، پرداخت عوارض خروج از کشور آنلاین بانک ملی از ساده ترین روش های پرداخت است. برای این منظور، کافی است وارد سامانه اینترنی بانک ملی شده و پس از انتخاب گزینه های: خدمات الکترونیک -> عوارض خروج از کشور -> پرداخت الکترونیکی را از طریق درگاه ها، عوارضتان را بپردازید.

2.      استفاده از دستگاه های خودپرداز ATM در فرودگاه:

یکی دیگر از روش های آسان جهت پرداخت عوارض خروج از کشور، استفاده از دستگاه های خودپرداز موجود در فرودگاه می باشد. در این روش، از طریق کارت اعتباری خود و انتخاب گزینه پرداخت عوارض خروج از کشور، با درج کدملی، سیستم بطور خودکار اطلاعات مربوط به دفعات خروج شما از کشور و مبلغ موردنظر را نمایش می دهد؛ شما با پرداخت آن و دریافت رسید، می توانید به گیت پرواز مراجعه نمایید.

3.     پرداخت عوارض خروج از کشور از طریق سداد:

یکی از بهترین روش های پرداخت عوارض خروج از کشور سداد می باشد که با همکاری سازمان امور مالیاتی کشور و بانک ملی ایران طراحی شده است. بدین صورت، این سامانه امکان پرداخت آنلاین عوارض را فراهم می کند. علاوه براین، در صورت دسترسی به کارت خوان های سداد در فرودگاه ها و مبادی خروج، شما می توانید از طریق آنها و انتخاب گزینه پرداخت عوارض خروج از کشور، هزینه مربوطه را بپردازید.

عوارض خروج از کشور + نحوه پرداخت

4.      پرداخت عوارض خروج از کشور با اپلیکیشن ها:

از روش های دیگری که برای این منظور می توانید از آن استفاده کنید، اپلیکیشن پرداخت عوارض خروج از کشور، با نام اپلیکیشن "ایوا" است که در دسترس عموم مسافران به خارج از کشور می باشد. شما برای دریافت و استفاده از این اپلیکیشن، می توانید عدد 1 را به شماره 200044 ارسال کرده یا کد دستوری: #737*را شماره گیری کنید تا لینک دانلود برنامه، برای شما ارسال گردد.

از دیگر اپلیکیشن های روش های پرداخت عوارض، پیام رسان «بله» می باشد که با نصب آن بر روی تلفن همراه خود و مراجعه به بخش «بانک من»، می توانید عوارض خروج از کشور خود را با انتخاب گزینه های: پرداخت عوارض، نوع سفر و نهایتا پرداخت، بپردازید.

اپلیکیشن پرداخت عوارض خروج از کشور

روش دریافت اپلیکیشن

روش پرداخت

اپلیکیشن ایوا

ارسال عدد 1 را به شماره 200044

شماره گیری کد دستوری #737*

انتخاب گزینه پرداخت عوارض و استفاده از لینک دانلود ارسال شده

اپلیکیشن بله

نصب از منابع رسمی اپلیکیشن ها

مراجعه به بخش «بانک من» و انتخاب گزینه های پرداخت عوارض، نوع سفر و نهایتا پرداخت

 

نکته مهم: تا پیش از سال 1397، امکان پرداخت عوارض خروج از کشور تنها با مراجعه به بانک امکان پذیر بود، ولی پس از این سال و به موجب دستورالعمل ابلاغ شده، اکنون مسافران به خارج از کشور می توانند از طریق روش های غیرحضوری، نسبت به پرداخت عوارض اقدام نمایند.

چه کسانی از پرداخت عوارض خروج از کشور معاف هستند؟

با توجه به اینکه تمامی مسافران به خارج صرف نظر از رده سنی آنها (خردسال یا بزرگسال)، ملزم به پرداخت عوارض خروج از کشور می باشند، با این حال برخی استثناها در قوانین جمهوری اسلامی ایران برای یکسری از مسافران درنظر گرفته شده که عبارتند از:

·         معافیت خدمه مسافرتی از پرداخت عوارض

این افراد که به واسطه شغل خود ملزم به خروج از کشور هستند، معاف از پرداخت عوارض می باشند (مانند خدمه پرواز و خدمه کشتی).

·         معافیت بیماران و همراهان آنها از پرداخت عوارض

آن دسته از بیماران که با مجوز شورای پزشکی نیاز به درمان در خارج از کشور دارند، می توانند از معافیت پرداخت عوارض استفاده کرده و همراهانشان نیز از 40 تا 60% تخفیف بهره ببرند.

·         معافیت دانشجویان از پرداخت عوارض

برخی از دانشجویان که در خارج از کشور تحصیل کرده و مجبورند مدتی را در کشور دیگری بمانند (در واقعا، مرتبا بین دو کشور رفت و آمد کنند)، به شرط اینکه بین رفت و آمد آنها بیش از 3 ماه فاصله نباشد، مشمول این معافیت می گردند.

عوارض خروج از کشور + نحوه پرداخت

·         معافیت دارندگان ویزای کار از پرداخت عوارض

ایرانیانی که با مجوز رسمی کار از وزارت کار و امور اجتماعی در کشور دیگری مشغول به کار بوده و نیز در کشور مقصد دارای مجوز اقامت قانونی کار هستند، از پرداخت عوارض خروج از کشور معاف هستند.

·         معافیت اعضای تیم های ملی از پرداخت عوارض

اعضای تیم های ملی کشور که به دلیل شرکت در مسابقات ورزشی به خارج از ایران سفر می کنند، صرف نظر از تعداد سفرهای آنها، صرفا ملزم به پرداخت هزینه تعیین شده عوارض خروج از کشور برای بار اول، می باشند.

·         معافیت مرزنشینان از پرداخت عوارض

با توجه به اینکه برخی از هموطنان در شهرها و روستاهای مرزی زندگی کرده و احیانا قصد زیارت عتبات عالیات را دارند، فقط ملزم به پرداخت عوارض «تنها برای یک بار در طول سال» می باشند.

·         معافیت زائرین و مسافران اربعین از پرداخت عوارض

زائران اربعین حسینی، جز افرادی هستند که معاف از پرداخت عوارض خروج از کشور می باشند.

·         معافیت دارندگان گذرنامه های سیاسی یا خدمت از پرداخت عوارض

آن دسته از کارکنان دولت که بواسطه فعالیت های کاری و در چهارچوب روابط بین المللی باید به خارج از کشور سفر کنند، معاف از پرداخت عوارض می باشند.

ارز مسافرتی و عوارض خروج از کشور

بنا بر باور برخی مسافران که می پندارند می توان عوارض خروج از کشور را با ارز مسافرتی پرداخت کرد، باید گفت این امکان وجود ندارد؛ چراکه ارز مسافرتی، صرفا در درگاه خروجی فرودگاه ها به مسافرین پرداخت شده و این در حالی است که عوارض خروج از کشور، جزو مدارک اصلی برای ارز مسافرتی می باشد. به بیان دیگر، برگه عوارض خروج از کشور جز مدارک لازم جهت ارائه درخواست برای دریافت ارز مسافرتی بوده و به همین دلیل، نمی توان عوارض خروج از کشور را با ارز مسافرتی پرداخت.

گفتنی است، شما با ارز مسافرتی می توانید در سفر به کشوری مانند ترکیه، برخی هزینه های خود را پرداخته یا پوشش دهید که از جمله آنها، می توان به هزینه رزرو بلیط هواپیما اشاره داشت؛ از دیگر هزینه های قابل پرداخت با ارز مسافرتی، می توان به هزینه خورد و خوراک، تردد به مناطق و مراکز دلخواه، خرید سوغات یا لوازم مورد نیاز از مراکز خرید و رزرو هتل اشاره کرد.

نکات مهم در خصوص عوارض خروج از کشور

علاوه بر موارد ذکر شده، در خصوص عوارض خروج از کشور، چند نکته کلیدی دیگر نیز وجود دارد که در ادامه به آنها اشاره می شود:

هزینه عوارض خروج از کشور برای کودکان

بنا بر قوانین جمهوری اسلامی ایران، هزینه عوارض خروج از کشور برای کودکان و خردسالان هیچ تفاوتی با نرخ آن برای بزرگسالان، ندارد.

مدت زمان اعتبار عوارض خروج از کشور

با توجه به اینکه مدت اعتبار عوارض خروج از کشور، «یک سال» می باشد، محاسبه آن به طور مثال، بدین گونه می باشد: اگر شما در فروردین ماه قصد سفر به خارج از کشور را داشته و عوارضتان را پرداخت کرده باشید (حتی اگر سفر شما به هر علتی لغو گردد)، اعتبار عوارض پرداخت شده شما تا یک سال یعنی تا فروردین سال بعد، پابرجاست.

عوارض خروج از کشور  + نحوه پرداخت

همراه داشتن رسید پرداخت عوارض خروج ازکشور

هنگام پرداخت عوارض خروج از کشور، با درج کد ملی، اطلاعات خروج و هزینه، به صورت خودکار در سیستم ثبت می شود و نیازی به دریافت و ارائه رسید پرداختی، وجود ندارد؛ اما با این حال، توصیه می شود رسید پرداخت را دریافت و در گیت پرواز، همراه خود داشته باشید.

استرداد عوارض خروج از کشور

برای استرداد عوارض خروج از کشور، می توانید از طریق وب سایت سازمان امور مالیاتی به نشانی www.evat.ir اقدام کنید. ابتدا گزینه "پرداخت و درخواست استرداد وجوه خروج از کشور" را انتخاب کنید؛ سپس درخواست خود را با وارد کردن اطلاعات هویتی، شماره پیگیری پرداخت، تاریخ پرداخت و شماره حساب، ثبت کنید.

پس از دریافت کد رهگیری، می توانید وضعیت خود را بررسی کنید. توجه داشته باشید که وجه، فقط به حساب شخص درخواست کننده واریز شده و این فرایند، تنها برای پرداخت های آنلاین امکان پذیر می باشد.

نویسنده:

تایماز گلزار

به اشتراک بگذارید