هزینه بیمه ماشین در ترکیه
به روز رسانی در01 January 2025
5 دقیقه
بیمه خودرو از مهم ترین الزامات برای رانندگی در هر کشوری بوده و این موضوع زمانی اهمیت بیشتری پیدا می کند که شما اقدام به اجاره خودرو در یک کشور دیگر کنید. در همین رابطه، با توجه به محبوبیت ترکیه به عنوان یک مقصد گردشگری جذاب، اطلاع از هزینه بیمه خودرو اجاره ای در ترکیه و انواع آنها، می تواند هزینه های مسافرین را کاهش و سفر آنها را ایمن تر کنند.
همانگونه که می دانید، هر ساله مسافران زیادی از کشورهای مختلف برای گذراندن تعطیلات به شهرهای محبوبی چون استانبول در ترکیه می آیند؛ از این رو، این افراد برای تردد آسان به مکان های دلخواه خود و نیز کاهش هزینه های رفت و آمد به مقاصد مختلف در شهر یا اطراف آنها، اقدام به اجاره خودرو در ترکیه کردند.
در چنین شرایطی، یکی از مواردی که می تواند اطمینان از اجاره خودرو را برای مسافرین افزایش دهد، وجود بیمه نامه های لازم برای رانندگی است. بر این اساس، واژه «بیمه» که در ترکیه ای به آن «Sigorta» گفته می شود، در واقع قراردادی کتبی و رسمی بین شرکت بیمه جهت جبران خسارات مالی از حوادث مندرج در بیمه نامه، و مالک دارایی خسارت دیده می باشد.
بدین ترتیب، بنا بر قوانین راهنمایی و رانندگی ترکیه، دو نوع بیمه برای انواع خودرو و وسایل نقلیه وجود دارد که دسته اول، «اجباری Zorunlu Trafik Sigorta (Mandatory/ Compulsory Insurance)» و دسته دوم، اختیاری «İsteğe Bağlı Sigorta (Optional Coverage/ Insurance)» هستند.
همانگونه که پیش تر اشاره شد، دو نوع بیمه اجباری و اختیاری در ترکیه وجود دارند که بیمه «شخص ثالث»، جزو بیمه های اجباری و بیمه های: «بدنه، خسارات جزئی، مکمل، آتش سوزی، سرقت و ...» بیمه هایی هستند. بر این اساس، مالک وسیله نقلیه در ترکیه ملزم به تهیه بیمه شخص ثالث برای خودروی خود می باشد و سایر انواع بیمه، الزامی به تهیه آنها نیست ولی به مالکین خودرو توصیه می شوند.
بدین ترتیب، وقتی مسافرین بطور مثال اقدام به اجاره خودرو در استانبول می کنند، تمامی این خودروها بصورت پیش فرض، دارای بیمه شخص ثالث هستند؛ اما استفاده از سایر بیمه های اختیاری، بسته به توانمندی شرکت اجاره خودرو و نیز انتخاب مسافرین دارد که می توانند با توجه به توصیه شرکت مربوطه یا صلاح دید خود، از آنها انتخاب کنند.
پیش از اهر چیز، باید اشاره داشت که بنا به دلیل ذکر شده در زیر، نمی توان نرخ دقیقی از هزینه مربوط به انواع بیمه در ترکیه بویژه انواع اختیاری آن، اشاره کرد؛ این هزینه که در حالت کلی برای مالکین خودرو مبلغی بین 800 تا 3 میلیون لیر، ذکر می شود، برای مسافرین علاقه مند به اجاره خودرو در ازمیر یا سایر شهرهای ترکیه و برای بیمه های اختیاری، متاثر از عوامل زیر می باشد:
· قوانین منحصر به هر یک از شرکت های اجاره دهنده خودرو
· نوع وسیله نقلیه (به لحاظ: ارزش مالی خودرو، مدل، سال تولید، نوع کاربری، مکانی که خودرو در آن نگهداری یا مورد استفاده قرار خواهد گرفت، توانمندی ها و سابقه رانندگی مالک و ...)
· نوع وسیله نقلیه (خودروی سبک یا سنگین، انواع موتورسیکلت)
· حداقل و حداکثر مبلغ تعیین شده از سوی شرکت بیمه
· مزایا و خدمات درخواستی مشتری هنگام اجاره خودرو
· تعداد بیمه های درخواستی برای خودرو اجاره ای
· و ...
نکته مهم: همانطور که در فصل های بهار و تابستان که باید خرید بلیط هواپیما به ترکیه و شهر دلخواهتان از چندین هفته قبل انجام دهید، این موضع به دلیل افزایش میزان مسافرت گردشگران به این کشور، در رابطه با اجاره خودرو نیز صدق می کند.
بنا بر قوانین راهنمایی و رانندگی در ترکیه، تنها بیمه اجباری در این کشور برای انواع وسایل نقلیه، بیمه شخص ثالث (Üçüncü Şahıs Sigortası)، می باشد؛ به بیان دیگر، اگر خودرویی دارای این بیمه نامه را نداشته باشد، اجازه تردد به آن داده نخواهد شد و رانندگی با چنین خودرویی، همراه با جریمه بسیار سنگین و اقدامات قضایی خواهد بود.
بر این اساس، وقتی شما بر ای مثال، اقدام به اجاره خودرو در آنتالیا می کنید تا بتوانید به راحتی از جاذبه های گردشگری آن دیدن کنید، خودروی مورد نظر حتما دارای بیمه شخص ثالث می باشد؛ توجه داشته باشید، این بیمه مسئولیت مالک و راننده وسیله نقلیه را در قبال دیگران و هرگونه تصادف که منجر به آسیب فرد دیگری می شود، برعهده دارد. از این رو، صرف نظر از اینکه راننده خودروی بیمه شده، متخلف است یا نه، شرکت بیمه مسئولیت پرداخت کلیه خسارات را تا سقف تعیین شده، متقبل شده که شامل موارد زیر می گردند:
· پرداخت کلیه هزینه های مربوطه تا زمان تعمیر کامل خودروی طرفین یا بهبود مصدومیت ها
· جبران تمام تعهدات مالی ناشی از حادثه
· پرداخت دیه درصورت مرگ ناشی از تصادف
همانگونه که از نام این نوع از بیمه ها برمی آید، طبق قوانین سازمان راهنمایی و رانندگی ترکیه اجباری برای تهیه آنها وجود ندارد؛ در عین حال، شاید برخی شرکت های اجاره خودرو به منظور افزایش ایمنی خودروها و رانندگان، به انتخاب چنین بیمه هایی تاکید داشته باشند یا اکیدا توصیه کنند. این بیمه ها که به عنوان «بیمه جامع تکمیلی (Supplementary Comprehensive Insurance)» و در ترکیه ای «CASCO (Kasko)» شناخته می شوند، شامل چندین بیمه با ویژگی های متفاوت هستند و انتخاب همه یا برخی از آنها، مزایای زیادی برای رانندگان دارد.
به بیان دیگر، اگر با تور به ترکیه سفر نکرده باشید و حال می خواهید در این کشور خودرو کرایه کنید، داشتن هر یک از بیمه های اختیاری زیر، کمک زیادی به شما خواهند کرد تا با خیال آسوده رانندگی کنید: بیمه خسارات جزئی LCF/TWH، بیمه خسارت جزیی CDW، بیمه خسارت جزیی Premium و بیمه مکمل SCDW+LCF+SMHS. بر این اساس، خودروی اجاره شده در صورت بروز مواردی چون: شکسته شدن آینه بغل، چراغ راهنما، خط افتادگی روی بدنه، سرقت و ...، بیمه شده و هزینه ای متوجه فرد اجاره کننده خودرو نخواهد بود.
نکته بسیار مهم: شرط استفاده از خدمات هر یک از بیمه ها (اجباری و اختیاری)، منفی بودن نتیجه تست الکل فرد اجاره کننده خودرو می باشد؛ در حقیقت، اگر نتیجه تست الکل شما توسط پلیس مثبت اعلام شود، نه تنها نمی توانید از مزایای مرتبط با بیمه ها استفاده کنید، بلکه تمامی جریمه ها را باید خودتان شخصا پرداخت بپردازید (هم سهم خود و هم سهم شرکت اجاره خودرو).
«بیمه خسارات جزئی (Minor Damage Insurance)» که در زبان ترکیه ای به آن «Mini Hasar Sigortası» می گویند، نوعی بیمه است که صرفا تا سقف تعیین شده توسط شرکت بیمه، بدون نیاز به دریافت گزارش پلیس تحت پوشش قرار می دهد؛ در حقیقت، چون بیشتر مسافرین در شهری بزرگی مانند استانبول آشنایی به هزینه ها و مکان تعمیرگاه های خودرو ندارند، به همین دلیل می توانند به انتخاب یکی از انواع بیمه خسارات جزئی، از پرداخت هزینه موارد زیر معاف شوند:
· خط افتادگی روی بدنه
· آسیب دیدگی تایر
· شکسته شدن آینه بغل، شیشه یا هر یک از چراغ های خودرو.
نکته مهم: درصورتی که خودروی شما دچار نقص فنی شود، حتما پیش از هر اقدامی موضوع را به واحد پشتیبانی شرکت اجاره خودرو اطلاع دهید تا آنها یکی از دو اقدام زیر را انجام دهند: 1) تعویض خودرو با یک خودروی مشابه یا نزدیک به مدل آن 2) ارسال آدرس تعمیرگاه مورد تایید و مدنظر شرکت برای بررسی و رفع مشکل فنی خودرو.
در حالت کلی، تعیین مبلغ کلی بیمه برای خودروها، وابسته به مواردی چون: مدل و برند وسیله نقلیه، سن وسیله نقلیه، تجربه راننده، تاریخچه وضعیت رانندگی و تصادف راننده/خودرو، مسافت پیموده شده وسیله نقلیه و غیره می باشد؛ در همین راستا، یکی از نکات مهمی که در ترکیه باید مدنظر داشت، «حاصار (HASAR)» یا ارزش پولی است که شرکت های بیمه هنگام وقوع تصادف برای خودرو، پرداخت می کنند.
نکته: با توجه به اینکه اکثر هتل ها در ترکیه دارای پارکینگ اختصاصی نیستند (بغیر از 5 ستاره ها)، لذا شما می توانید برای مثال، اقدام به اجاره سوئیت در وان ترکیه یا سایر شهرهای این کشور کنید؛ چرا که اکثر این خانه های مجهز، دارای امکاناتی همچون حیاط یا پارکینگ بوده و شما می توانید با خیال راحت خودروی کرایه را در آن پارک کنید.