به روز رسانی در18 March 2025

3 دقیقه

آشنایی با داروهای ممنوعه در پرواز

اگر قصد سفر دارید و نمی دانید که آیا می توانید داروهای خود را به همراه داشته باشید، تنها نیستید. قوانین مربوط به حمل دارو در پروازهای خارجی به هنگام سفر، کمی گیج کننده است و در سفر به کشورهای مختلف، ممنوعیت ها فرق می کند. ما در این مقاله در مورد داروهای ممنوعه در پرواز و  پرسش های متداول درباره سفر با دارو پاسخ می دهیم تا سفری بدون مشکل با هواپیما داشته باشید، با ما همراه باشید.

چرا حمل برخی داروها در پرواز غیرمجاز است؟

به دلایل مختلف مانند قوانین بین‌ المللی، مسائل ایمنی و مقررات کنترل دارو حمل برخی داروها در پروازها غیرقانونی است. البته این ممنوعیت در همه کشورها یکسان نیست و برخی داروها در یک کشور قانونی و در کشور دیگر غیرقانونی هستند. در مقاله لیست اشیا ممنوعه‌ در پرواز و کابین هواپیما، می توانید با سایر موارد ممنوعه در هواپیما بیشتر آشنا شوید.

علاوه بر این، دلایل امنیتی هم در این محدودیت‌ ها نقش دارند. بعضی داروها دارای ترکیباتی هستند که در ارتفاعات بالا تغییر یافته و خطرناک می شوند یا حاوی مواد مخدر غیرقانونی می باشند. به همین دلیل، مقامات هوایی مقررات مربوط به حمل دارو را سخت ‌گیرانه اجرا می کنند تا از قاچاق مواد مخدر جلوگیری کرده و امنیت مسافران را حفظ کنند.

آیا می توان دارو را به داخل هواپیما برد؟

بیشتر داروها در هواپیما مجاز هستند، اما برخی استثناها وجود دارند که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد. شما می توانید داروهای خود را بسته به شرایط نگهداری آن ها در چمدان دستی یا چمدان اصلی خود قرار دهید. با این حال، امکان تأخیر در پرواز یا گم شدن چمدان شما در فرودگاه وجود دارد. بنابراین، بهتر است داروهای ضروری را در کیف دستی قرار دهید و مقدار اضافی آن ها را در چمدان اصلی بگذارید.

داروهایی که در کیف یا چمدان دستی هستند را به خوبی بسته بندی کنید و آن ها را در یک ظرف جداگانه با برچسب مشخص قرار دهید. این کار روند بررسی امنیتی در فرودگاه را آسان تر می کند.

نکاتی در مورد حمل دارو در پروازها

قبل از رزرو بلیط هواپیما، بهتر است از قوانین مهم حمل دارو مطلع باشید. در جدول زیر، نکاتی درباره حمل انواع داروها در هواپیما آورده شده است، همچنین مطالعه مقاله نکات کاربردی پیش از پرواز با هواپیما به شما نکات بیشتری ارائه می دهد.

نوع دارو

نکات سفر

قرص ها

قرص های خود را در بسته بندی اصلی نگه دارید. اگر آن ها را در ظرفی غیر از ظرف اصلی قرص حمل می کنید، حتما نسخه پزشک یا یادداشتی از پزشک معالج همراه داشته باشید.

داروهای مایع

اگر بیش از  ۱۰۰ میلی لیتر داروی مایع به همراه دارید، باید آن را به مامور امنیتی فرودگاه (TSA) اعلام کنید.

داروهای تزریقی

داروهای تزریقی مانند قلم انسولین یا اپی پن را می توانید در چمدان دستی خود حمل کنید. هنگام عبور از بازرسی، مامور TSA را از وضعیت پزشکی خود مطلع کنید و اعلام کنید چه داروهایی همراه خود دارید.

سرنگ های استفاده نشده

اگر برای تزریق دارو به سرنگ نیاز دارید، می توانید آن را در چمدان دستی خود داشته باشید، اما فقط در صورتی که داروی تزریقی به همراه داشته باشید می توانید سرنگ همراه خود ببرید.

اسپری های استنشاقی

می توانید اسپری های استنشاقی را داخل هواپیما ببرید، اما باید هنگام بازرسی به مامور مربوطه بگویید. در صورتی که این اسپری ها برچسب داشته باشند، روند بازرسی آسان تر می شود.

داروهای تجویزی

می توانید داروهای تجویز شده توسط پزشک را همراه داشته باشید، اما باید یادداشتی از پزشک خود بگیرید که توضیح دهد این دارو چیست و چرا استفاده می شود. نامه نوشته شده به زبان انگلیسی یا زبان کشور مقصد باشد.

ماری جوانای پزشکی (کانابیس)

حمل ماری جوانا در هواپیما غیرقانونی است، حتی اگر در مقصد شما مصرف آن مجاز باشد.

داروهای مشتق شده از کانابیس

محصولاتی که حاوی کانابینوئیدها (مواد موجود در کانابیس) هستند را می توانید همراه داشته باشید، مشروط بر این که مورد تایید سازمان غذا و دارو باشند.

 

داروهای ممنوعه در پرواز خارجی که باید بشناسید

به طور کلی اگر داروی خاصی به همراه دارید، بهتر است قبل از پرواز به کادر فرودگاه اطلاع دهید و تاییدیه پزشک خود را نیز به همراه داشته باشید. در ادامه با داروهای ممنوعه در پرواز بیشتر آشنا می شوید:

کشور

مهم ترین داروهای ممنوعه

امارات متحده عربی

متادون، فنتانیل، مورفین، ترامادول، فنوباربیتال، کلونازپام، دیازپام، فلوکستین، دکسترومتورفان، پنتازوسین، متیل فنیدیت، کلرپرومازین، کدئین فسفات

کشورهای اروپایی (حوزه شینگن)

داروهای دوپینگی مانند تستوسترون و کلن بوترول، برخی فرآورده های گیاهی، داروهای ADHD، دکسترومتورفان، فنوباربیتال، مورفین، متادون، کدئین فسفات، پنتازوسین

گرجستان، ترکیه، ارمنستان

مشابه کشورهای اروپایی، داروهای مسکن قوی، اعصاب و روان، مکمل های خاص

ایالات متحده آمریکا

مخدرها، آرام بخش های قوی و برخی مسکن های خاص

کانادا

محدودیت برای داروهای مخدر و آرام بخش های قوی

محدودیت رایج دارویی در بیشتر کشورها 

  • مواد مخدر و داروهای روان گردان مانند آدرال و آمبین
  • داروهای بدون نسخه و مکمل های تغذیه ای مانند پودر پروتئین
  • داروهای هورمونی مانند قرص های ضدبارداری، قرص های اورژانسی ضدبارداری، و داروهای هورمونی برای تغییر جنسیت
  • در برخی مواد خاص با مقادیر مشخصی از مواد تشکیل دهنده داروها مانند دیفن هیدرامین اچ سی آی موجود در بنادریل (Benadryl) “و تایلنول پی ام (Tylenol PM).

عواقب حمل داروهای ممنوعه در سفرهای هوایی  چیست؟

حمل داروهای ممنوعه در پرواز مجازات هایی به همراه دارد و شدت آن به نوع دارو، مقدار آن و قوانین کشور مبدأ و مقصد بستگی دارد. به طور مثال لیست داروهای ممنوعه در فرودگاه ترکیه با امارات متفاوت است و مجازات آنها نیز متفاوت می باشد. اگر داروی ممنوعه به همراه داشته باشید، مأموران گمرک و امنیت فرودگاه احتمالا شما را متوقف کرده، لوازمتان را به طور دقیق بازرسی می کنند و دلایل حمل دارو را از شما خواهند پرسید.

در برخی کشورها، ممکن است داروهای ممنوعه ضبط شوند و اگر مقدار داروی ممنوعه زیاد باشد، ممکن است به قاچاق متهم شده و بازداشت شوید. در برخی کشورها، به ویژه در خاورمیانه و آسیا مانند امارات، عربستان، تایلند، سنگاپور و ...، برای حمل مواد مخدر قوانین بسیار سخت گیرانه ای وجود دارد و مجازات هایی مثل زندان و حتی اعدام به همراه دارد.

در برخی موارد، ممکن است از ورود شما به کشور مقصد ممانعت شود و حتی دیپورت شوید. به خاطر داشته باشید که اگر به خاطر حمل داروی ممنوعه در پرواز جریمه یا بازداشت شوید، ممکن است در آینده اجازه دریافت ویزا و ورود به کشورهای دیگر نداشته باشید. برای اینکه چنین مشکلاتی پیش نیاید بهتر است قبل از سفر قوانین کشور مقصد را بررسی کنید و در صورت بردن دارو، حتما نسخه پزشک را به همراه داشته باشید.

نکات مهم برای سفر با دارو

·         بهتر است داروهای نسخه ای را در بسته بندی اصلی خود نگهداری کنید که روی آنها برچسب داروخانه هم وجود داشته باشد.

·         اگر مجبور به استفاده از جعبه جداگانه برای نگهداری قرص هستید، نام دارو، دوز، زمان مصرف و تاریخ انقضا را روی آن بنویسید یا از بطری اصلی عکس بگیرید.

·         نسخه پزشک یا نامه ای از پزشک را همراه داشته باشید که در آن توضیح می دهد شما نیاز به دارو دارید. داشتن این نامه هنگام بررسی های امنیتی یا گمرکی می تواند بسیار مفید باشد.

·         اگر دارویی در مقصد ممنوع است، با پزشک خود درباره داروی جایگزین سوال بپرسید.

·         برای جلوگیری از گم شدن داروها در چمدان های تحویلی و دسترسی آسان در طول سفر، داروهای خود را در کیف دستی نگه دارید.

·         از یک کیسه شفاف و قابل مهر و موم مجدد، برای نگهداری داروها استفاده کنید. این کار باعث می شود که بازرسی داروها در فرایند بررسی امنیتی آسان تر باشد.

·         برای شرایط غیرمنتظره مانند تأخیر پرواز یا اقامت طولانی تر، داروی بیشتری همراه داشته باشید.

·         اگر دارو را در ساعات مشخصی مصرف می کنید، برنامه خود را با توجه به اختلاف زمانی مقصد تنظیم کنید. برای تنظیم دقیق زمان مصرف دارو با پزشک خود صحبت کنید.

·         اگر به منطقه ای با خطر بالای مالاریا سفر می کنید، داروی پیشگیری همراه خود داشته باشید.

·         از پزشک خود بخواهید نامه ای بنویسد که در آن نام تجاری داروها و دلیل نیاز شما به آنها نوشته شده باشد و این نامه را به زبان کشور مقصد یا زبان انگلیسی ترجمه کنید.

·         داروهای مختلف را در یک ظرف قرار ندهید و آنها ا ترکیب نکنید.

·         نامی که روی نسخه پزشک نوشته شده است، باید با نام مدارک مسافرتی و شناسنامه شما مطابقت داشته باشد.

·         از ارسال داروهای ممنوعه یا تحت کنترل برای خود از طریق پست خودداری کنید.

نویسنده:

رعنا تقی زاده

به اشتراک بگذارید