راهکارهای موثر برای از بین بردن اضطراب و ترس از پرواز
به روز رسانی در23 August 2024
3 دقیقه
ترس از پرواز یا اصطلاحا «آیروفوبیا (Aerophobia)»، نوعی هراس شدید و غیرواقعی از پرواز یا ارتفاع بوده که می تواند مسافرت هوایی را برای افراد مبتلا به این مشکل، سخت نماید. این موضوع که در بین افراد مختلف دارای شدت و ضعف هایی می باشد.
ترس از پرواز یا اصطلاحا «آیروفوبیا (Aerophobia)»، نوعی هراس شدید و غیرواقعی از پرواز یا ارتفاع بوده که می تواند مسافرت هوایی را برای افراد مبتلا به این مشکل، سخت نماید. این موضوع که در بین افراد مختلف دارای شدت و ضعف هایی می باشد، برای برخی به حدی است که پرواز کردن برایشان چیزی شبیه کابوس می گردد؛ در چنین شرایطی، صرف نظر از علت چنین ترسی، شما می توانید با مراجعه به یک روانشناس، تا حد زیادی از این ترس رهایی پیدا کنید. علاوه بر این، برخی راهکارهای موثر نیز وجود دارند که می توانند ترس از پرواز شما را کاهش دهند تا شما بتوانید با خاطری آسوده، از طریق سوار شدن به هواپیما به مسافرت های مورد علاقه خود بروید..
آیا هنگام قدم برداشتن سمت هواپیما و نزدیک تر شدن به آن، گام هایتان سست تر می شوند؟ آیا به این فکر می کنید که طول پرواز چگونه خواهد گذشت؟ آیا هر وقت به پرواز یا مسافرت با هواپیما فکر می کنید اضطراب مداوم و شدیدی را تجربه می کنید؟ همه این موارد، برخی از علائم ترس از پرواز هستن که نشانه های زیر را نیز به همراه دارند:
در برخی موارد، افراد حتی ممکن است حمله پانیک (وحشتزدگی - Panic)، را تجربه کنند که نوعی ترس شدید و عصبی با علائمی مانند: تپش قلب، ضعف شدید، قطع ارتباط با واقعیت و نیز ترس از مرگ، می باشد.
هرچند دلایل اصلی ترس از پرواز بطور دقیق مشخص نیست، اما برخی عوامل تاثیرگذار در این خصوص عبارتند از:
داشتن یک تجربه ناخوشایند پرواز
تاثیر منفی و انتقال ترس از سایر افراد به شخص
عوامل محیطی مانند: شرایط بد آب و هوایی، تلاطم جریان هوا و تاخیر در پرواز
وجود هراس های خاص دیگر مانند کلاستروفوبیا (تنگناهراسی یا ترس از گیر کردن)، ترس از ارتفاع و ترس از مرگ
فهمیدن اینکه چه چیزی باعث شروع ترس شده و غلبه بر آن با کمک یک روانشناس
انتخاب مناسب ترین زمان به لحاظ آب و هوایی و مطمئن ترین شرکت هواپیمایی
استفاده از سرگرمی هایی مانند: تماشای فیلم، گوش دادن به موسیقی و مطالعه مجلات در هواپیما درصورت وجود
سرگرم کردن خود با حرف زدن با دوستان یا اعضای خانواده (درصورت حضور)، یا مسافران کنار شما
انجام فعالیت هایی مانند: یوگا، تمرینات نفس عمیق و مدیتیشن قبل از پرواز
نفس عمیق کشیدن هنگام اضطراب در طول پرواز (تاثیر مثبت بر روی سیستم عصبی و کاهش استرس و اضطراب)
ممکن است پیش از این برای غلبه بر ترس از پرواز، روش های مختلفی را به توصیه دوستان خود استفاده کرده و به نتیجه لازم نرسیده باشید؛ در چنین حالتی، توصیه می شود حتما به یک متخصص و روانشناس برای برطرف شدن این مشکل، مراجعه نمایید. از روش هایی که متخصصین برای درمان اختلال ترس از پرواز استفاده می کنند، می توان به موارد زیر اشاره داشت:
درمان شناختی- رفتاری (CBT): معمولا یکی از روش هایی که برای درمان ترس از پرواز استفاده می شود، درمان CBT به عنوان روشی برای تغییر در افکار منفی می باشد.
درمان مواجه (Exposure): یکی دیگر از روش های درمانی ترس از پرواز، مواجه فرد در شرایط کنترل شده، با ترس خود می باشد؛ در این حالت، با کمک برخی تکنولوژی ها مانند: عینک های واقعیت مجازی (Virtual Reality - VR)، فیلم و عکس، به فرد کمک می کنند به مروز زمان بر ترس خود غلبه نماید.
حساسیت زدایی سیستماتیک: این مورد شامل قرار گرفتن تدریجی در معرض اشیا یا موقعیت ترس است که اغلب برای درمان هراس مانند ترس از پرواز نیز، استفاده می شود.
درمان فردی: روش هایی مانند: CBT، هیپنوتیزم و موارد 2 و 3، در این دسته جهت درمان قرار می گیرند.
گروه درمانی: در این روش، درمانگر افرادی که دارای مشکل مشابه می باشند را به صورت گروهی در کنار هم جمع کرده و طی جلساتی که در طول هفته برگزار می کنند، سعی بر این می شود تا علاوه بر صحبت در رابطه با: مشکل ترس از پرواز، احساس ترس هر یک از مراجعه کنندگان و تجربه هایی فردی، یک درمان گروهی از طریق حمایت جمع حاضر، صورت بگیرد تا شرایط جسمی و روانی تک تک حاضرین بهبود یابد.
درمان دارویی: معمولا در مواردی که واکنش های فرد نسبت به ترس بسیار شدید و تقریبا غیرقابل کنترل باشد (مانند: حالت تهوع یا اضطراب)، متخصص از داروهای مشخصی جهت کاهش ترس و تنش، استفاده می کند. این روش که حتما باید به توصیه و نظارت یک متخصص (نه افراد ناوارد)، انجام بگیرد، یک روش موقت بوده و به هیچ عنوان مشکل فرد را بطور دائم برطرف نمی نماید؛ از این رو، استفاده از دارو صرفا در مواقعی تجویز می گردد که فرد فرصت گذراندن مراحل سایر درمان را نداشته و باید به یک سفر برود. اما در هر صورت و برای برطرف شدن مشکل، حتما فرد می بایست به درمان ریشه ای و اشاره شده (موارد 1 تا 5)، روی بیاورد.
هر چند، فکر کردن در مورد حوادث بد و غیرمترقبه در طول سفر و پرواز موضوعی ناخوشایند بوده و می تواند موجب اضطراب و نگرانی شما شود، اما با این حال و برای احتیاط، باید با تهیه بیمه مسافرتی و درمانی که مخصوص سفر هستند، آسودگی خیال را برای خود و همراهانتان به ارمغان بیاورید؛ این اقدام بیشتر برای مسافرت های طولانی مدت و خارج از کشور، اکیدا توصیه می گردند.