فرودگاه جدید استانبول
به روز رسانی در02 July 2024
3 دقیقه
فرودگاه بین المللی جدید استانبول با ظرفیت جابجایی حدود 200 میلیون مسافر در سال، سومین فرودگاه بین المللی استانبول می باشد.
فرودگاه بین المللی جدید استانبول با ظرفیت جابجایی حدود 200 میلیون مسافر در سال، سومین فرودگاه بین المللی استانبول می باشد. این فرودگاه که به دلیل طراحی زیبای فرودگاه و برج کنترل آن (برگرفته از معماری عثمانی)، موفق به دریافت طراحی برتر از مسابقه معماری بین المللی شیکاگو در سال 2015 شده، در 95 سالگرد اعلام رسمی جمهوری ترکیه (29 اکتبر 2018)، افتتاح گردید؛ کد انحصاری فرودگاه جدید استانبول، «IGA» بوده و کد یاتا آن نیز به «IST» تغییر یافته است.
این فرودگاه در فاصله 34.5 یلومتری از مرکز شهر، در بخش اروپایی و منطقه «آرتاوت کوی (Arnavutköy)» استانبول، بزرگ ترین پروژه زیرساختی در تاریخ ترکیه بوده و نه تنها جزو مدرن و مجلل ترین فرودگاه های جهان به شمار می آید، بلکه بزرگ ترین در دنیا نیز می باشد؛ همین امر موجب شده امروزه به یکی از شلوغ ترین فرودگاه ها و قطب اتصال آسیا-اروپا-آفریقای شمالی، بدل شده و تمامی پروازهای بین المللی استانبول، از طریق این فرودگاه صورت بگیرند.
پس از آماده شدن فرودگاه جدید استانبول و آغاز انتقال دفاتر و تجهیزات شرکت های هواپیمایی به این فرودگاه عظیم، در 5 آوریل 2019 شرکت «ترکیش ایرلاینز (Turkish Airlines)» طی 45 ساعت، از فرودگاه آتاتورک به فرودگاه جدید استانبول منتقل و به «جابجایی بزرگ» شهرت یافت. در همین راستا، « ایلکر آیجی (Ilker Ayci)» رئیس هیئت مدیره و کمیته اجرایی ترکیش ایرلاینز میگوید: " نقل مکان ترکیش ایرلاینز، بزرگ ترین جابجایی تاریخ هوانوردی بشمار رفته که مجموع تجهیزات انتقال داده شده در آن، برابر با 33 زمین فوتبال و مسافت طی شده، برابر با 40000 کیلومتر (10 برابر مسافت دور کره زمین)، بوده است."
این فرودگاه توسط یک شرکت معماری واقع در لندن به نام «گریم شاو (Grimshaw)»، و با تکنولوژی های جدید: هاپتیک (Haptics)، و نوردیک (Nordic)، و نیز الهام از معماری عثمانی، طراحی شده است. شما در جای جای این فرودگاه، می توانید نشانه هایی از ترکیه و شهر استانبول را دیده که بارزترین نمونه آن، سالن ترانزیتِ ترمینال اصلی است که به شکل تنگه بسفر طراحی و ساخته شده است؛ همچنین، نحوه طراحی و اجرای برج ATC (کنترل ترافیک هوایی)، به شکل گل لاله که نماد ملی ترکیه است، می باشد.
فرودگاه جدید استانبول بر اساس نظر سنجی مجله مشهور «Travel + Leisure» در نیویورک، برنده بهترین جوایز جهانی در سال 2021 گردید. امتیاز دریافتی این فرودگاه برابر با 91.7 بوده که پس از «فرودگاه چانگی سنگاپور (Changi Airport)»، در رتبه دوم بهترین فرودگاه های بین المللی جهان قرار گرفت.
یکی از ویژگی های متمایز این فرودگاه در مقایسه با سایر فرودگاه های بزرگ و مطرح جهان، استفاده از فناوری اطلاعات بیومتریک (شناسایی چهره)، مسافران جهت دریافت اطلاعات پرواز، گذرنامه و کارت شناسایی می باشد. بدین طریق، دیگر مسافران نیازی به همراه داشتن مدارک خود نداشته و به راحتی از گیت های امنیتی و ورود و خروج، کنترل مرز، فروشگاه ها، سالن های مختلف و ...، عبور کنند.
در حالت کلی، فرودگاه جدید استانبول از: 6 باند پرواز، 4 پایانه مسافری 1.4 مترمربعی، 165 پل بوردینگ مسافر، 3 ساختمان فنی، 8 برج کنترل، 16 مسیر تاکسی و 1 محوطه بارکیری 6.5 مترمربعی با پذیرش 500 هواپیما، در زمینی به مساحت 76.5 میلیون مترمربع تشکیل شده است. از دیگر بخش های موجود در این فرودگاه بزرگ نیز، می توان به این موارد اشاره داشت:
یکی از امکانات رفاهی مهمی که در این فرودگاه برای مسافران درنظر گرفته شده، هتل Yotel با 451 اتاق می باشد که در اغلب فرودگاه های مهم و اصلی ترکیه و دنیا، دارای شعبه می باشد؛ بر این اساس، اگر مسافرین به هر دلیلی مجبور به اقامت یک روزه یا شبانه در فرودگاه شوند می توانند به راحتی در سوئیت های این هتل اقامت کرده و استراحت نمایند. جالب است بدانید اتاق های این هتل، لوکس و دارای امکانات عالی هستند.
اگر شما نیاز به استراحت داشته و به دنبال مکانی برای خواب چند ساعته و کوتاه مدت تا پرواز بعدیتان هستید، می توانید به ترمینال خروجیِ پروازهای بین المللی مراجعه کرده و از کپسول یا کابین های خوابی با نام «IGA Sleepod» استفاده کنید. این کابین ها دارای فضایی اختصاصی و راحت برای مسافران بوده و آنها می توانند به راحتی استراحت و در آرامش، تجدید قوا کنند؛ وجود یک پورت USB، پریز برق برای شارژ لوازم الکتریکی و بخشی برای قرار دادن چمدان ها، از ویژگی های خوب این کپسول هامی باشد.
از دیگر امکاناتی که در فرودگاه جدید استانبول و به منظور افزایش رفاه و آسایش مسافران درنظر گرفته شده، 3 سالن برای استراحت و تفریح در فرودگاه می باشد که مسافرین با پرداخت هزینه ای ثابت، می توانند به صورت نامحدود از: نوشیدنی، غذا و اینترنت وایفای، استفاده کنند.
آنچه فرودگاه جدید را در این رابطه از سایر رقبای خود متمایز می کند، وجود انواع: نانوایی، شیرینی فروشی، کافه، بار، رستوران، کافی شاپ های معروف، رستوران های فست فود و بوفه های GNG (غذاهای بسته بندی شده و آماده مصرف)، با خدمات شبانه روزی برای مسافران می باشند.
فرودگاه جدید استانبول را می توان یکی از بهترین مکان ها برای خرید کردن نامید، چراکه مراکز خرید آن «معاف از مالیات (Duty Free)» و دارای 9 بخش: Fashion Garden, Family Palace, High Lux Hills, Style Beach، می باشد؛ در هر یک از این مراکز، دارای برندهای مختص به خود بوده و از تخفیف های بسیار خوبی بویژه در رابطه با انواع عطر، برخوردار است.
این سالن نزدیک «گیت C1» بوده و صرفا افراد خاصی می توانند از خدمات آن استفاده کنند که شامل مسافران: بیزینس کلاس، اقتصادی خطوط هوایی ترکیه (که جزو Star Alliance Gold هستند)، و ...، می گردد. جالب است بدانید این سالن VIP آن، دارای: فضایی برابر با 5.600 مترمربع، گنجایش 765 نفر، 12 سوئیت با 12 دوش، سالن سینما، زمین بازی کودکان، کتابخانه و ...، می باشد.
فرودگاه جدید استانبول، از همان ابتدا به شبگه گسترده خدمات حمل و نقل عمومی مانند: شاتل های اختصاصی فرودگاهی، تاکسی، اتوبوس و مترو، متصل بوده و مسافران در هر ساعتی از شبانه روز می توانن به راحتی به دسترسی داشته باشند. از این رو، دو خط متروی «گایرت تپه (Gayrettepe)» و هالکی (Halki)»، اتوبوس مسیر « Havaist، İett H-1، Seyahat»، و تاکسی های زرد/مشکی/آبی، استفاده نمود.