به روز رسانی در15 April 2024

3 دقیقه

غار اصحاب کهف در افسوس ترکیه

غار اصحاب کهف در آکارلار کویو ترکیه در شهر افسوس یا افسس در نزدیکی ازمیر ترکیه قرار دارد که گمان زده می شود داستان اصحاب کهف در آن شکل گرفته است.

در ژانویه سال 250، «دقیانوس (Decius)» امپراطور روم فرمانی صادر کرد که بر اساس آن، هرکس تحت سلطنت او باید خود را وقف امپراتوری و خدایان روم کند. این فرمان موجب هیاهویی در جوامع مسیحی نوپا و نیز آزار و شکنجه آنها شد که پیش از این، می توانستند، آزادانه عبادت کنند. با توجه به اینکه بهای امتناع از این فرمان، مرگ بود، بسیاری از مسیحیان از انکار ایمان خود خودداری کردند. در بین چنین افرادی، هفت جوان در افسس (Ephesus)، با امتناع از پذیرش این فرمان، به غاری در حومه شهر پناه برده و مخفی شدند. آنها که از این فرار و پیمودن راه طولانی خسته شده بودند، خوابشان برده و وقتی سربازان رومی آنها را پیدا می کنند، بدون بیدار کردن فراریان، در غار را مهر و موم می کنند تا آنها به این طریق بمیرند؛ پس از این ماجرا، دیگر کسی از دوستان و خویشاوندانشان خبری از این هفت نفر بدست نیاورد.


غار اصحاب کهف در ترکیه


سال ها بعد، این داستان که تبدیل به افسانه شده بود، یک کشاورز به یاد آن افتاده و سعی می کند غار را بگشاید تا شاید بتواند از غار به عنوان سرپناه حیواناتش استفاده کند. او پس از گشودن در غار و دیدن آن هفت مرد جوان که هنوز در خواب بودند، بسیار شوکه شده و از غار فرار می کند. با تابیدن نور آفتاب به صورت آن هفت نفر، آنها از خواب بیدار شده و چون احساس گرسنگی می کردند، پول های خود را جمع کرده و قرار می شود یکی از آنها برای خرید غذا به روستا برود. آنها به او هشدار دادند که مراقب رومی ها باشد، و چون فکر می کنند فقط یک روز کامل را خوابیده اند، برای همین به او می گویند از سمت ساحل برود تا دیده نشود. هنگامی که مرد جوان به بازار رسیده و می خواهد نان بخرد، فروشندگان با دیدن سکه های دوره دقیانوس که حداقل مربوط به 150 سال پیش است، ابتدا او را فردی شیاد و پس از شنیدن داستان او، اسقف را فرا می خوانند. با توجه به اینکه پس از گذشت سالیان، دیگر دین مسیحیت رواج یافته بود، برای گفتگو با هفت نفر که فکر می کردند فقط برای چند ساعت خوابیده اند، به دیدنشان می رود.


در دهه 1920، غار در بیرون از محدوده افسس حفاری و تعدادی گور مسیحی مربوط به قرن 5 و 6 میلادی و نیز یک کلیسای باستانی نیز در بالای غار یافته شد. امروزه، زائران مذهبی هنوز هم برای بازدید از این غار مقدس که هفت جوان در آن خواب بودند (Yedi Uyurlar Mağarası)، به آنجا می آیند. جزئیات این داستان در میان فرهنگ های مختلفی بازگو و در مواردی دارای اختلافات بسیاری است. مسیحیان معتقدند این هفت نفر، حدودا بین 128 تا 200 سال خوابیده اند، اما این مدت در قرآن حدود 300 سال آمده است؛ حتی برخی مکان آن را جای دیگری دانسته و اگرچه این غار در افسس بیشترین احتمالی را برای به وقوع پیوستن این حادثه دارد، اما غارهایی در: اردن، تونس و الجزایر و حتی چین، ادعای قرار داشتن آن در سرزمین خود را دارند.


حقیقت هرچه که باشد، وجود باورهای مشترک در بین مردم ملل مختلف و باورهای متفاوت دینی است؛ به عنوان مثال، در کشورهای: دانمارک، نروژ و سوئد، داستانی مربوط به «هفت مرد در خواب (Sysover / Seven-Sleepers)» وجود دارد که مدتی بسیار طولانی را در خوابی عمیق سپری می کنند. همچنین، در آلمان روز 27 ژوئن را به عنوان «روز هفت مرد در خواب (Seven Sleepers Day)» که معادل روز «سگ آبی (Groundhog)» در امریکاست، جشن می گیرند.

نویسنده:

فرناز ممقانی

به اشتراک بگذارید