قلعه ییلانلی در آدانا
به روز رسانی در17 April 2024
5 دقیقه
قلعه «ییلانلی (Yılanlı Kale)» در غرب منطقه «جیحان» در آدانای ترکیه، بر روی تپه ای با شیب بسیار بالا ساخته و تصور می شود کاملا مشرف به شهر است.
تاریخچه قلعه ییلانلی
قلعه ییلانلی اولین حلقه از مجموعه قلعه های کوهستانی در کوه های «توروس» ااست که در سال 1352 با نام «کووارا» شناخته می شد. «اولیا چِلِبی (جهانگرد عثمانی)» پس از الهام گرفتن از افسانه «شاهماران (Şahmaran)» که امروزه نیز تازگی خود را حفظ کرده است، به این قلعه نام «شاهماران» را داد که بعدها نام آن به «ییلانلی» تغییر یافت. طبق افسانه بسیار مشهور «شاهماران» در منطقه، پادشاه ماران یعنی «شاهماران» در قلعه «ییلانلی» نزدیک به «آدانا میسیس» زندگی می کرده و از این رو، اینجا صرفا سرزمینِ «شاهمِرا» بوده و نه ساکنان میسیس اجازه رفتن به آن را داشتند و نه مارها اجازه پایین آمدن از ان را.
روایت است روزی شخصی به سرزمین مارها رفت و درحالیکه مارهای دیگر قصد کشتن او را داشتند، شاهمِران وی را بخاطر اینکه اولین کسی بود که جرات رفتن به آنجا را داشته، بخشیده و وی را به شرطی که دیگر آنجا نیاید، آزاد می کند. در همین حین، آن شخص متوجه می گردد شاهماران گاهی برای استحمام به «حمام تاج» می رود. روزی یکی از خان های میسیس به یک بیماری شدید مبتلا می گردد و به گفته پزشک، تنها علاج وی چشم های شاهماران است. خان با اطلاع رسانی در همه جا به کسی که شاهماران را بیاورد یا از جای او خبر دهد، وعده ثروت هنگفتی می دهد. آن شخصی که به سرزمین شاهماران رفته بود، پس از اطلاع از این قضیه، موضوع حمام رفتن شاهماران را به خان می گوید و بدین ترتیب، شاهماران دستگیر و کشته می شود تا چشمانش برای درمان خان میسیس مورد استفاده قرار گیرد. هرچند خان با خوردن چشم های شاهماران شفا پیدا کرد، اما حتی امروزه نیز کسانی که به این افسانه اعتقاد دارند، می ترسند روزی شاهماران انتقام خود را از مردم بگیرد.
قلعه ییلانلی تقریبا با صخره هایی که در آن واقع شده، حالت یکپارچه داشته و دارای 4 نما و اندازه آن 700 متر می باشد. ورود به میدان قلعه از دیوارهای قوی ای که در برابر تحاجم دشمن مقاوم می باشند، از طریق 3 دروازه امکان پذیر است همچنین، بر روی قلعه، نقش هایی برجسته از کتیبه ای ارمنی دیده می شود. این قلعه که تصرف آن تقریبا غیرممکن بود، امنیت آن در دوره پادشاه ارمنی خود به نام «کیلیکیا» مورد تردید جدی قرار گرفت. امروزه گرچه قسمت های داخلی قلعه خراب شده اند، اما همچنان وضعیت خوبی دارد.