به روز رسانی در27 January 2025

3 دقیقه

سیستم پرداخت عوارض HGS در ترکیه

سیستم پرداخت عوارض HGS در ترکیه، از جمله روش های هوشمند با استفاده از فناوری های روز برای تسهیل در پرداخت عوارض جاده ای و بزرگراهی می باشد؛ در این روش، دیگر رانندگان مجبور نیستند در صف های طولانی منتظر بمانند و می توانند عوارض جاده ای خود را به روش الکترونیکی بپردازند.

هزینه عوارض جاده ای در ترکیه و استانبول

در حالت کلی، پرداخت عوارض جاده ای و بزرگراهی در ترکیه و شهری مانند استانبول، از طریق برچسب های الکترونیکی موسوم به « HGSو OGS» انجام می شود. بدین ترتیب، ترافیک خیابان ها کمتر شده و مشکلات پرداخت نقدی عوارض نیز، از بین رفته است. در حقیقت، رانندگان مجبور بودند در روش های قدیمی پرداخت، مقابل باجه عوارضی توقف کنند و هزینه هر مسیر را بپردازند، اما در روش جدید دیگر نیاز به توقف خودرو نیست.

از این رو، هزینه عوارض جاده ای در ترکیه و استانبول (و دیگر شهرهای این کشور)، بصورت الکترونیکی و از شارژ برچسب های HGS و OGS که بر روی شیشه جلوی خودرو نصب شده، کسر می گردد. گفتنی است، هزینه هر یک از مسیرها، پل ها، بزرگراه ها و تونل ها متفاوت بوده و حتی در برخی موارد هزینه مسیرهای ورودی و خروجی در این بزرگراه نیز با هم فرق دارند (این موضوع برای کسانی که اقدام به اجاره خودرو در استانبول یا سایر شهرهای ترکیه کرده اند، بسیار مهم است).

توجه داشته باشید، وسایل نقلیه در ترکیه در این رابطه و هنگام عبور از پل ها و بزرگراه ها، به 5 دسته تقسیم می شوند؛ همچنین، هزینه خرید برچسب HGS در ترکیه برابر با 60 لیر و کارت آن نیز، 85 لیر می باشد. بر این اساس، نرخ عوارض جاده ای برخی از پر ترددترین مسیرها در استانبول از آگوست 2024 بدین شهر می باشند:

·         تونل اوراسیا (Eurasia Tunnel): هزینه عوارض در تردد هنگام روز برای خودروها 156 لیر، برای مینی بوس ها 234 لیر و برای موتورسیکلت ها 60.80 لیر و در شب همراه با 50% تخفیف است (تردد در روز از ساعت 5 صبح تا 23:59 و شب از ساعت 24 تا 4:59 صبح می باشد).

·         پل عثمان غازی (Osmangazi Bridge): عوارض این پل بسته به نوع وسیله نقلیه، از 390 لیر تا 1765 لیر متغیر است.

·         پل یواز سلطان سلیم (Yavuz Sultan Selim Bridge): عوارض این پل از 50 لیر تا 545 لیر متغیر است.

·         پل 1915 چناق قلعه (1915 Çanakkale Bridge): عوارض این پل از 585 لیر تا 2780 لیر متغیر است.

·         پل های بسفر (Bosphorus Bridges): عوارض یک طرفه برای خودروها 15 لیر است.

HGS چیست؟

«HGS» که مخفف عبارت «Hızlı Geçiş Sistemi» و به معنی «سیستم پرداخت سریع عوارض» می باشد، روشی کاربردی و الکترونیکی برای پرداخت عوارض جاده ای و بزرگراه ها در ترکیه است؛ این روش، از سال 2012 مرسوم و داشتن آن به یک الزام برای هر خودرو به تصویب رسید تا کمک زیادی به تسهیل در تردد در مسیرهای مختلف درون و برون شهری کند.

بدین ترتیب، با نصب برچسب های HGS روی شیشه جلو خودرو و وقتی از گیت های عوارضی عبور می کنند، هزینه مربوطه از شارژ هر برچسب کسر می شود؛ کسر این هزینه، بر اساس نوع خودرو و زمان عبور آنها از هر گیت بوده و باعث می شود رانندگان از 20% تخفیف نسبت به پرداخت نقدی نیز، بهره مند شوند.

در حالت کلی، توصیه می شود اگر به ترکیه سفر کرده اید و قصد رانندگی در شهرهای آن را دارید، می توانید اقدام به رزرو هتل در استانبول یا شهرهای دیگر ترکیه را آگاهانه تر انتخاب کنید. به بیان دیگر، می توانید به منظور خودداری از پرداخت هزینه عوارض جاده ای، در منطقه ای از شهر اقامت کنید که مسیرهای منتهی به آن از جاذبه های گردشگری، در مسیر گیت های عوارضی نباشند.

مزایای استفاده از برچسب های پرداخت الکترونیکی عوارض جاده ای و بزرگراه ها در ترکیه

همانگونه که پیش تر اشاره شد، از مهم ترین مزایای پرداخت عوارض جاده ای با برچسب های HGS بویژه در شهرهای پر ترددی مانند استانبول، جلوگیری از اتلاف وقت می باشد؛ همچنین، عدم نیاز به پرداخت نقدی و همراه داشتن پول خرد، مواجه نشدن با ترافیک، سرعت بالا در پرداخت، قابلیت شارژ برچسب ها و ...، از جمله این مزایا هستند.

گفتنی است، یکی دیگر از مزایای استفاده از برچسب های HGS برای پرداخت الکترونیکی عوارض جاده ای و بزرگراه ها در ترکیه، جریمه نشدن در این خصوص می باشد. توجه داشته باشید، جریمه های رانندگی در ترکیه در این رابطه، بسیار بالا می باشند.

آیا داشتن برچسب پرداخت الکترونیکی عوارض، برای همه خودروها اجباری است

بنا بر قوانین راهنمایی و رانندگی ترکیه، داشتن برچسب HGS برای پرداخت الکترونیکی عوارض، برای تمام وسایل نقلیه که قصد تردد در بزرگراه ها و پل های ترکیه را دارند، الزامی است. بر این اساس، تردد در بزرگراه های این کشور بدون داشتن برچسب پرداخت عوارض، غیرقانونی بوده موجب جریمه های سنگین می شود.

اهمیت این موضوع در اینجاست که اگر شما این برچسب را نداشته باشید، ممکن است مبلغ جریمه تا 11 برابر مبلغ اصلی عوارض، درنظر گرفته شود؛ در نتیجه، نصب این برچسب برای مالکان خودرو و رانندگان اهمیت زیادی داشته، لذا توصیه می شود گاهی این افراد اقدام به استعلام جریمه های رانندگی خود کنند.

نحوه محاسبه هزینه HGS

در رابطه با نحوه محاسبه هزینه HGS، علاوه بر مسیر و طول مسافتی که خودرو قصد پیمودن آن را دارد، عامل مهم دیگری نیز دخیل هستند؛ مهم ترین این عوامل، «نوع کلاس خودرو» است که مبانی این تقسیم بندی نیز، تعداد محورها، فاصله بین دو محور، اندازه و کارکرد هر خودرو می باشد. توجه داشته باشید، در ترکیه 6 کلاس یا دسته بندی برای انواع خودرو در نظر گرفته شده که عبارتند از:

·         وسایل نقلیه کلاس 1: خودروهایی که فاصله بین دو محور آنها، کمتر از 3.20 متر هستند.

·         وسایل نقلیه کلاس 2: مینی بوس های 2 محوره که فاصله بین دو محور آنها بیش از 3.20 متر می باشند.

·         وسایل نقلیه کلاس 3: وسایل نقلیه با 3 محور، مانند اتوبوس های مسافربری.

·         وسایل نقلیه کلاس 4: وسایل نقلیه و کامیون های 4 یا 5 محور.

·         وسایل نقلیه کلاس 5: کامیون ها و تریلرهایی که دارای 6 محور یا بیشتر هستند.

·         وسایل نقلیه کلاس 6: موتور سیکلت ها.

نحوه پرداخت HGS

در حالت کلی، پرداخت هزینه مربوط به عوارض جاده ای و بزرگراهی در ترکیه، بصورت خودکار از شارژ برچسب های HGS کسر می گردد؛ در حقیقت، شما باید پیش تر این برچسب ها را شارژ کنید تا هنگام عبور از گیت ها، مبلغ مورد نظر کسر گردد، اما اگر برچسب شما شارژ نباشد یا مبلغ آن کم باشد، فقط 15 روز برای پرداخت آن مهلت خواهید داشت (همچنین اگر دارای برچسب HGS نباشید).

بر این اساس، اگر شما از خرید و شارژ کردن برچسب HGS خود خودداری کنید، در ترکیه به عنوان متخلف محسوب شده و متحمل پرداخت جریمه سنگین خواهید شد؛ پس حتما این موضوع را به عنوان یکی از نکات مهم برای رانندگی در ترکیه، درنظر بگیرید.

سایر روش های پرداخت عوارض جاده ای و بزرگراهی

تا پیش از سال 2012، پرداخت عوارض جاده ای و بزرگراهی در ترکیه، بصورت نقدی و برخی روش های دیگر صورت می گرفت که دارای مشکلات فنی یا کاربردی بودند؛ این روش ها که هنوز در برخی مسیرها و بصورت محدود مورد استفاده می باشند، عبارتند از KGS و OGS (ولی در اکثر مسیرها، روش HGS جایگزین آنها شده اند).

·         KGS چیست؟ روش «KGS (Kartlı Geçiş Sistemi)» به معنای «سیستم پرداخت کارتی» است که هزینه عوارض با یک کارت هوشمند، در باجه های عوارض پرداخت می گردد؛ این روش به دلیل برخی مشکلات، مانند محدودیت مهلت زمانی کارت و تمام شدن اعتبار آن، منسوخ شد.

·         OGS چیست؟ روش «OGS (Otomatik Geçiş Sistemi)» به معنی «سیستم پرداخت اتوماتیک»، در آن از نوعی فرستنده و فرکانس رادیویی جهت دریافت هزینه عوارض جاده ای استفاده می شود؛ در این روش، برچسبی به شیشه جلو خودرو نصب می شود که هنگام عبور از درگاه عوارضی، هزینه مورد نظر بصورت خودکار کسر می شد.

تفاوت HGS و OGS

در رابطه با بررسی تفاوت روش های HGS و OGS، می توان به 3 مورد عمده اشاره داشت که عبارتند از: سریع تر بودن روش پرداختی HGS نسبت به OGS، بیشتر بودن هزینه های عوارض OGS و نهایتا، تفاوت در کلاس بندی خودروها با HGS. پر واضح است، اگر سفر با تور به ترکیه را انتخاب کرده اید و آنها خودشان اقدامات لازم برای تردد شما را انجام داده باشند، پس مطالب ذکر شده صرفا برای آگاهی شما مفید خواهند بود.

نحوه تهیه برچسب HGS

بطور معمول، در ترکیه و هر یک از شهرهای آن، رانندگان می توانند برای دریافت برچسب HGS به مراکزی چون: اداره پست ترکیه (PTT)، بانک ها، موسسات مالی یا باجه های واقع در ورودی و خروجی بزرگراه ها، مراجعه کنند؛ مدارک لازم نیز برای این منظور نیز، بسته به اینکه شما کدامیک از 2 روش زیر را برای دریافت برچسب انتخاب می کنید، بدین شرح می باشد:

1.     روش اول، شما برای خودروی خودتان قصد خرید برچسب HGS را دارید و باید مدارکی مانند: کارت ماشین، گواهینامه و شناسنامه مالک خودرو را همراه داشته باشید.

2.     روش دوم، برچسب HGS بنا به درخواست شرکت ها و موسسات دولتی یا خصوصی و با ارائه مدارکی چون: وکالتنامه صادره از طرف موسسه مربوطه، فتوکپی پروانه و کارت خودرو، صادر می شود؛ این موضوع در رابطه با خودروهای اجاره ای، با ارائه قرارداد اجاره مقدور است.

گفتنی است، نوع برچسب HGS هنگام خرید آن قابل انتخاب بوده و در صورت فروش خودرو نیز، باید HGS آن باطل شود؛ دلیل این امر نیز، ضرورت درج نام مالک جدید و مشخصات خودرو برای دریافت برچسب HGS می باشد. توجه داشته باشید که دانستن این موارد همانند اطلاع از نحوه رانندگی در استانبول، اهمیت خاصی دارد تا با مشکل مواجه نشوید.

نحوه نصب برچسب HGS به وسیله نقلیه

علاوه بر تهیه برچسب HGS، روش الصاق درست آن روی شیشه جلوی خودرو نیز مهم است تا هنگام عبور از درگاه های عوارضی، دوربین ها بتوانند آن به درستی اسکن و هزینه مربوطه را کسر کنند. در همین راستا، برچسب HGS باید از داخل خودرو، به صورت افقی در بالا و تقریبا وسط شیشه جلویی چسبانده می شود. توجه داشته باشید، این برچسب باید بین 5 الی 10 سانتیمتر پایین تر از محل قرار گرفتن آینه جلوی خودرو، به شیشه چسباند شود دوربین ها بتوانند آن را اسکن کنند.

نحوه شارژ برچسب HGS و OGS

بنابر راهکارهای درنظر گرفته شده برای شارژ برچسب های HGS و OGS، چندین روش وجود دارند که رانندگان می توانند یکی از آنها را انتخاب کنند؛ این روش ها، عبارتند از:

·         مراجعه به اداره پست (رایج ترین روش)

·         مراجعه به شعب موسسات مالی

·         مراجعه به بانک های طرف قرارداد

·         مراجعه به وب سایت های مرتبط

·         استفاده از اپلیکیشن های تلفن همراه

·         از طریق اپراتورهای GSM

·         مراجعه به باجه های عوارضی در ورودی بزرگراه ها

در عین حال، رانندگانی که مکررا از بزرگراه ها و پل ها عبور می کنند، می توانند با فعال کردن گزینه شارژ خودکار، دیگر نیازی به استفاده از روش های ذکر شده نداشته باشند؛ برای این منظور، اگر موجودی شارژ شما کمتر از مبلغ مشخصی شود، مبلغ مورد نظر بطور خودکار از کارت اعتباری یا حساب بانکی تعیین شده توسط شما به برچسب HGS، اضافه می شود.

توجه داشته باشید، اگر علاقه مند به اجاره خانه مبله در استانبول یا سایر شهر در ترکیه هستید، می توانید آن را در منطقه ای انتخاب کنید که نیازی به عبور از گیت های عوارضی نباشد؛ بدین طریق، هزینه های شما نیز کاهش خواهد یافت.

نحوه استعلام موجودی HGS

باتوجه به آنچه تاکنون گفته شد، استعلام موجودی HGS اهمیت زیادی دارد، زیرا اگر موجودی آن کافی نبوده و طی 15 روز پرداخت نشود، باید جریمه زیادی بپردازید؛ همچنین، وضعیت برچسب HGS هنگام معامله خودرو، استعلام و در صورت بدهی مربوط به عوارض جاده ای، معامله انجام نمی گیرد. لذا، می توان استعلام موجودی برچسب HGS را می توان به 4 روش زیر انجام داد:

1.     درگاه دولت الکترونیک: در این روش، پس از ورود به سایت مربوطه یا اپلیکیشن دولت الکترونیک (e-Devlet)، باید روی گزینه «استعلام اطلاعات حساب HGS (HGS Ihlalli Geçiş Bilgileri Sorgulama)» کلیک کرد تا بتوان موجودی برچسب HGS را دید.

2.     اداره پست ترکیه: رانندگان می توانند با مراجعه به صفحه HGS در وب سایت اداره کل پست ترکیه (PTT)، اطلاعات درخواستی را وارد و از موجودی برچسب HGS خودروی خود مطلع شوند.

3.     تماس با مرکز پشتیبانی HGS: از دیگر روش های رایج در این رابطه، تماس با مرکز پشتیبانی HGS به شماره 08504606060 و استعلام موجودی برچسب HGS است؛ این خدمات، 24 ساعته و در 7 روز هفته می باشد.

4.     بانکداری اینترنتی: برای این منظور، می توان از خدمات بانکداری اینترنتی و اپلیکیشن های مخصوص هر بانک یا برخی از موسسات مالی (که طرف قرارداد با HGS می باشند)، استفاده کرد.

چگونه جریمه HGS را پرداخت کنیم؟

همانگونه که پیش تر اشاره شد، در صورتی که موجودی برچسب HGS کافی نباشد و خودرو از درگاه عوارضی عبور کند، فقط 15 روزه برای پرداخت عوارض مهلت هست؛ در چنین شرایطی اگر پرداخت صورت نگیرد، ملزم به پرداخت جریمه ای تا 11 برابر مجموع هزینه عوارض، خواهید شد؛ ازاین رو، رانندگان می توانند به همان روشی که برچسب HGS خود را شارژ می کنید، نسبت به پرداخت جریمه های HGS نیز، اقدام کنند.

توجه داشته باشید، به دلیل اهمیت موارد ذکر شده، بهتر است این نکات را پیش از خرید بلیط هواپیما به ترکیه و شهر مقصدتان، بخوانید.

نحوه ابطال HGS

نحوه ابطال HGS، با توجه به روش دریافت آن، متفاوت می باشد؛ بر این اساس، اگر این برچسب را از اداره پست تهیه کرده اید، باید به همان طریق نیز برای ابطال اقدام کنید (اگر در برچسب HGS شما همچنان دارای مبلغی به عنوان شارژ باشد، می توانید این مبلغ پس از یک ماه دریافت کنید).

اما، اگر برچسب HGS را از بانک خریداری کرده اید، فقط کافی است با واحد خدمات مشتریان بانک مربوطه تماس بگیرید تا برچسب HGS شما باطل و باقیمانده موجودی نیز به حسابتان منتقل شود؛ همچنین، برچسب HGS دریافت شده از مراکزی مانند پمپ بنزین ها، از طریق خدمات مشتریان موسسه مربوطه، لغو می شود.

آیا خودروهای کرایه ای نیز داری این برچسب هستند

هنگام ثبت رزرو خودرو، با انتخاب گزینه شارژ برچسب HGS، مبلغی را برای آن درنظر بگیرید. همچنین، در برخی موارد شرکت ها خودشان مبلغی را برای آن درنظر می گیرند که اگر شما کمتر یا بیشتر از این مبلغ استفاده کنید، مابه التفاوت آن محاسبه خواهد شد.

در عین حال، برخی شرکت ها نیز وجود دارند که خودروهای آنها دارای برچسب HGS هستند ولی مبلغی به عنوان شارژ برای آنها وجود ندارد؛ در چنین حالتی، وقتی شما خودرو را به شرکت بازمی گردانید، آنها از طریق سیستم مرتبط با اداره راهنمایی و رانندگی  ترکیه، مبلغ مربوطه را دیده و هزینه آن را از شما دریافت خواهند کرد.

نویسنده:

نسرین محجل والا

به اشتراک بگذارید