عمارت های تاریخی ازمیر
به روز رسانی در14 April 2025
3 دقیقه
ازمیر از دیرباز شهری مهم بوده که افراد مهم و تاثیرگذاری در آن حضور داشتند. به همین دلیل می توان عمارت های باشکوه بسیاری در این شهر مشاهده کرد.
ازمیر به عنوان سومین شهر بزرگ ترکیه و اروپایی ترین منطقه این کشور در غرب، بواسطه تعدد جاذبه های طبیعی-تاریخی-شهری-فرهنگی-غذایی-درمانی (چشمه های آبگرم)، زیبایی های منحصر به فرد، سواحل و آب هوای گرم و معتدلش، بی شک یکی از بهترین مناطق در ترکیه است. این موضوع در بین سایر شهرها و استان های ترکیه به قدری زبان زد است که از ازمیر به عنوان «مروارید منطقه اژه» نیز، یاد می شود.
بر این اساس، یکی از جاذبه هایی که دارای جنبه های: تاریخی-شهری-فرهنگی و هنری در ازمیر می باشد، عمارت های بجامانده از سال های نسبت دور با کاربری های جدید مانند: هتل، تالار عروسی یا پذیرایی، جاذبه عکاسی و حتی موزه، است. در ادامه این مقاله، 12 عمارت بسیار زیبا و معروف ازمیر را به شما معرفی خواهیم کرد.
خانواده آلیوتی حدود 200 سال پیش از شهر فلورانس در ایتالیا (Florence)، به ازمیر آمده و در: برونووا (Bornova)، بوجا (Buca)، و كارشی یاكا (Karşıyaka)، زندگی كرده اند. این عمارت که روبروی تالار عروسی کارشی یاکا در خروجی رشادیه (Reşadiye)، قرار دارد، در اوایل دهه 1900 ساخته شده است. سال ها بعد، عمارت آلیوتی توسط بازرگان معروف «دورموس یاشار (Durmus Yaşar)» خریداری و به «بنیاد یاشار» اهدا گردید که اکنون به عنوان یک مرکز آموزشی، درحال فعالیت می باشد.
عمارت لوچنر واقع در بلوار «جِمال گلِرسِل (Cemal Gelrsel)»، که پیش از این متعلق به خانواده آلمانی «لوچنر (Lochner)» بوده، عمارتی دو طبقه با یک نقشه مستطیل شکل و پنجره هایی به سبک فرانسوی و چوبی مشرف به خیابان می باشد. نمای بیرونی این عمارت با طاق های آجری و اشکال هندسی مختلف تزئین شده و آن بخش از بنا که گوشه های آن با آجری و سنگ های فروریخته خود عمارت، بازسازی شده، امروزه به عنوان مهد کودک مورد استفاده قرار می گیرد.
عمارت پنتی در کارشی یاکا که توسط «آرماندو پنتی (Armando Penetti)» در دهه 1930 و با مصالحی که از ایتالیا آورده شده، به عنوان نسخه کوچکتر کاخ در ونیز (Venice)، ساخته شده است. امروزه عمارت پنتی به عنوان مهد کودک مورد استفاده قرار می گیرد.
این عمارت که در اوایل قرن بیستم توسط «هانریش وان در زیِ هلندی (Heinrich Van Der Zee)»، ساخته شده، به عنوان ساختمان کنسولگری هلند نیز مورد استفاده قرار می گرفته. این عمارت در منطقه کارشی یاکا می باشد، پس از مرمت به عنوان رستوران؛ پذیرای مهمان های خود می باشد.
این عمارت که در اواخر دهه 1800 و از طرف خانواده هلندی-بریتانیایی «دِ یونگ» در بوجا ساخته شده، بعدها به دست خانواده های آلمانی و ایتالیایی رسید. عمارت دِ یونگ که سال ها خالی از سکنه بوده، در سال 2001 به عنوان مدرسه و امروزه به عنوان وزارت کار و تامین اجتماعی مورد استفاده قرار گرفته است.
عمارت ریس که توسط خانواده ای به همین نام در بوجا و اوایل قرن بیستم ساخته شده، الهام گرفته از کاخ تابستانیِ ملکه ویکتوریا است؛ امروزه این عمارت به عنوان ساختمان رئیس دانشکده آموزش متعلق به دانشگاه 9 ایلول، بکار می رود. خانواده ریس نقش بسزایی در ورود راه آهن به ازمیر داشته اند.
عمارت بالتازی، که در دهه 1860 ساخته شد، بین سال های 1890 تا 1922 به عنوان محل نگهداری کودکان بی سرپرست بکار می رفته. این عمارت که پس از انتقال کودکان بی سرپرست به یونان، تبدیل به مدرسه شد؛ امروزه عمارت ریس به عنوان دبیرستان هنرهای زیبا فعالت می کند.
عمارت فوربیز واقع در باغ بیمارستان دولتی بوجا، برای اولین بار در سال 1908 و بعدها به دلیل آتش سوزی و تخریب، در سال 1909 تجدید بنا گردید. این عمارت که نام خود را از خیابان فوربس گرفته، از دهه 1950 متعلق به موسسه تامین اجتماعی بوده است.
عمارت ادواردز که تحت عنوان عمارت مورات (Murat Mansion)، نیز شناخته می شود، توسط یک سرباز بریتانیایی به نام «چارلز ادواردز (Charles Edwards)» در سه ماهه اول قرن نوزدهم ساخته و خود نیز در ازمیر مستقر شد. این عمارت در دهه 1930 به «زاد ماحموت بی (Zade Mahmut Bey)» فروخته و در سال 1980 از وی سلب مالکیت شد و به خوابگاه کودکان تبدیل گردید. پس از مرمت عمارت ادواردز در سال 2001، این بنا به شهرداری کلانشهر ازمیر و درحال حاضر به دانشگاه اژه اختصاص یافته است.
عمارت دیگری که امروز به دانشگاه اژه اختصاص داده شده، عمارت بردیس بانیان می باشد که در اواخر قرن نوزدهم و توسط تاجر ازمیری به نام «بردیس بانیان» ساخته و بعدها به مالکیت خانواده «گاسپاریان (Gasparian)» و سپس خزانه داری، درآمد.
این بنا که به «عمارت زنوپولو (Xenopoulou Mansion)»، نیز معروف می باشد، در دهه 1990 مورد بازسازی گسترده و امروزه به عنوان کتابخانه آتاتورک شهرداری برنوا (Bornova Municipality Atatürk Library)، در خدمت مردم ازمیر قرار گرفته است.
عمارت ویتال که همچنان به «خانه بزرگ (Big House)» نیز معروف می باشد، در اوایل قرن نوزدهم توسط یک تاجر هلندی در یک طبقه ساخته شد؛ اما بعدها توسط تاجری به نام «جیمز ویتال (James Whittall)» که در ازمیر استقرار یافته بود، خریداری و گسترش یافت. این عمارت، که میزبان نام های مهم داخلی و خارجی بسیاری چون «سلطان عبد العزیز (Sultan Abdülaziz)» بوده، در سال 1960 از ان سلب مالکیت شد. امروزه این ساختمان به عنوان ساختمان ریاست دانشگاه اژه مورد استفاده قرار می گیرد.
سال ها قدمت و وجود تمدن های کهن در کنار رونق و شکوهی که طی قرن ها همچنان تداوم داشته، موجب گردیده در ازمیر بتوان به آثار متعددی به عنوان نمادهای ازمیر اشاره داشته که برخی از آنها عبارتند از:
برج ساعت ازمیر
میدان کوناک
آسانسور تاریخی
منطقه کوردون
تله کابین ازمیر
روستای شیرینجه
مسجد حیصار
منطقه کوناک پیر
بازار تاریخی کمرآلتی
کاروانسرای کیزلار آقاسی
آسیاب های بادی آلچاتی
شهر باستانی پرگامون
قلعه کادیف (کادیفکاله)
آگورای ازمیر