به روز رسانی در22 July 2024

3 دقیقه

مراسم بزرگداشت مولانا در قونیه

مراسم بزرگداشت مولانا همه ساله به عنوان یادبود مولانا جلال الدین محمد بلخی، شاعر و عارف بزرگ قرن هفتم هجری شمسی، برگزار می گردد. در طول برگزاری این مراسم، علاقه ‌مندان به شعر و عرفان از سراسر جهان گرد هم می ‌آیند تا با برنامه ‌های مختلفی شامل سماع، موسیقی و سخنرانی، این ایام را گرامی بدارند.

روز بزرگداشت مولانا ۱۴۰۳

مولانا، فیلسوف مشهور، در ۶ ربیع‌الاول سال ۶۰۴ هجری قمری در بلخ، یکی از شهرهای استان خراسان که در آن زمان در قلمرو ایران بود و اکنون در افغانستان قرار دارد، به دنیا آمد. بدون شک، مولانا جلال‌الدین محمد بلخی، شاعر و عارف بزرگ قرن هفتم هجری، با آثار بی ‌نظیر خود همچون مثنوی معنوی، تاثیری شگرف بر ادبیات و عرفان جهان گذاشته است. در طول حیات او، شاگردان و دوستدارانش به نشانه احترام، به او لقب «مولانا (به معنی سرور)» دادند. به جرات می توان گفت روز بزرگداشت مولانا، یکی از مهم ‌ترین رویدادهای فرهنگی و عرفانی است که هر ساله از 16 تا 26 آذر، در قونیه (Konya)، ترکیه برگزار می ‌شود.

این مراسم که هر ساله هزاران علاقه مند به شعر و فرهنگ ایرانی-اسلامی را از سراسر جهان به خود جذب می ‌کند، شامل برنامه های متنوعی است. یکی از مهم ‌ترین این برنامه ‌ها، مراسم رقص سماع (Sema Töreni)، است که با اجرای رقص و چرخش‌ های درویش ها، حال و هوایی عرفانی به مراسم می ‌بخشد. سماع نمادی از حرکت روحانی به سوی کمال و نزدیکی به خداوند است و تماشای آن، تجربه ای معنوی و عمیق برای بینندگان به همراه دارد.

تور بزرگداشت مولانا در قونیه

تور بزرگداشت مولانا، یکی از جذاب‌ ترین تورهای فرهنگی و معنوی است که هر سال در ماه دسامبر (آذرماه)، برگزار می ‌شود. این تور، به منظور شرکت در مراسم بزرگداشت مولانا جلال الدین محمد بلخی ترتیب داده می‌ شود. افراد حاضر در این تور، از موزه و آرامگاه مولانا که در قلب قونیه قرار دارد، بازدید می ‌کنند. این مکان مقدس، جایی است که مولانا و پدرش به خاک سپرده شده اند و فضایی سراسر آرامش و معنویت دارد.

یکی از اهداف اصلی این برنامه ‌ها، فراهم کردن فرصتی استثنایی برای آشنایی بیشتر با زندگی، آثار و افکار مولانا می باشد. بازدید از دیگر جاذبه های تاریخی و فرهنگی قونیه، از جمله مسجد علاءالدین (Alâeddin Camii)، موزه اینجه مناره (İnce Minare Müzesi)، و کاروانسراهای تاریخی نیز بخشی از برنامه ‌های این تور است.

طبیعتا مقاومت در برابر ثبت نام در تور قونیه بسیار دشوار خواهد بود مخصوصا که بدانید در طول ده روز برگزاری بزرگداشت، اجرای موسیقی سنتی و شعرخوانی توسط هنرمندان محلی و بین‌المللی، از دیگر برنامه‌ های خارق العاده این تور می باشند.

زمان مراسم سماع در قونیه

همانطور که پیش تر اشاره شد، مراسم سماع در قونیه، همه ساله از ۱۶ تا ۲۶ آذر برگزار می ‌شود و توجه گردشگران بسیاری را به خود جلب می کند. این مراسم، هم در مرکز فرهنگی مولانا و هم در چند مکان دیگر در قونیه اجرا می شود و چندین اجرای مختلف را در بر می گیرد. جالب است بدانید که معمولا برنامه‌ های سماع، عصرها برگزار می‌ شود، اما ممکن است هر سال تغییراتی در زمان اجرای دقیق آن به وجود بیاید.

برای اطلاع از زمان‌ بندی دقیق هر اجرا، توصیه می‌ شود که به برنامه ‌های رسمی جشنواره و سایت‌ های مربوطه مراجعه کرده یا از طریق تورهای مخصوص مراسم بزرگداشت مولانا، آخرین تغییرات را پیگیری کنید. همچنین، اگر می خواهید در تمام روزهای برگزاری مراسم بزرگداشت مولانا حضور داشته باشید، حتما پیش از سفر اقدام به رزرو هتل یا اجاره خانه مبله در قونیه کنید؛ این کار سبب خواهد شد نه تنها به مکان برگزاری رویداد نزدیک بوده و از سایر مکان های جذاب قونیه نیز دیدن کنید.

نکته مهم: با توجه به این موضوع که شهر، در طول برگزاری این رویداد جنب و جوش خاصی دارد، ایده اجاره خودرو در قونیه به منظور رفت و آمد راحت، بسیار هوشمندانه می باشد. فراموش نکنید شما با کرایه خودرو در قونیه می توانید به استان های مختلف ترکیه سفر کرده و در هر مقصدی که تمایل داشته باشید، اقدام به تحویل خودرو کنید.

رقص سماع در استانبول

رقص سماع یکی از جذاب ‌ترین ارکان مراسم بزرگداشت مولانا است که علاوه بر قونیه، در استانبول و سایر نقاط جهان هم اجرا می ‌شود. این رقص جزو اصلی مراسم معنوی و فرهنگی در بزرگداشت مولانا به حساب می آید که با حضور پیروان مذهبی مولانا و در فضایی از عرفان و معنویت برگزار می گردد. در رقص سماع، درویشان صوفی با لباس‌ های سفید دامن ‌دار، در گروه ‌هایی دور یکدیگر می چرخند و شخص مرکزی یا رهبر گروه، نماد خورشید و سایر پیروان، نماد ستارگان و ماه هستند.

این چرخش نه تنها نشان از حرکت فیزیکی دارد، بلکه نمادی از حرکت روحی و عرفانی به سوی کمال و نزدیکی به خداوند است. در طول رقص سماع، هر درویش یک دست را به سمت آسمان و دیگری را به سمت زمین می گیرد و این نشان از اتصال او به زمین و آسمان است؛ دستی که به سمت آسمان گرفته شده، انرژی مثبت را دریافت کرده و دست دیگری که به سمت زمین نشانه رفته، نمادی از دفع انرژی منفی و بد است.

مراسم بزرگداشت مولانا چهار رقص اصلی دارد که نمادی از چهار فصل سال، چهار عنصر طبیعت و چهار دوره‌ی سنی است. این چهار رقص نه تنها نمایانگر هماهنگی با طبیعت می باشد، بلکه نمادی از رابطه انسان با خدا و جهان به حساب می آید. جالب است بدانید این اجراها نشان از ایمان و ارتباط عمیق مردم با معنویت و ارزش‌ های دینی دارند.

روز عرس مولانا چه روزی است؟

روز ۲۷ آذرماه به عنوان سالروز درگذشت مولانا، شاعر بزرگ پارسی‌گو نام گذاری شده که این روز به عنوان شب عُرس (Şeb-i Urs)، هم معروف است. مولانا جلال‌الدین محمد بلخی، مشهور به مولوی، در پنجم جمادی الثانی سال ۶۷۲ هجری قمری، در سن ۶۶ سالگی دار فانی را وداع گفت که این روز هم به عنوان یکی از مهم ‌ترین روزهای مراسم بزرگداشت مولانا در نظر گرفته می ‌شود.

در این رویداد، معمولا به برنامه ‌های متنوعی از جمله رقص سماع، سخنرانی ‌ها، موسیقی، شعرخوانی و نمایش‌ های هنری به یاد بود مولانا پرداخته می‌ شود. بسیاری از افراد معتقدند که مولانا در این روز به وصال جاودانه معشوق خود، یعنی خداوند، رسیده است. بسیاری از گردشگران از نقاط مختلف دنیا به قونیه می‌ آیند تا این مراسم‌ ها را تماشا کرده و از آرامگاه مولانا بازدید کنند.

امروزه در مقبره مولانا ۳۲ سنگ قبر وجود دارد؛ در این مقبره، مولانا در کنار پسرش، سلطان ولد، بانی طریقت مولوی، آرمیده است. این مقبره جایگاهی مقدس برای زیارت‌ کنندگان و علاقه مندان به عرفان محسوب می ‌شود.

نویسنده:

جواد رحمانی

به اشتراک بگذارید